• Onsdag 24 mars 2021

Din hjärna lär sig vanor som är bra för dig. Eller rättare sagt: har varit bra för dig. Idag kanske dessa vanor skapar stress?

Gamla spår

Hjärnan är smart. Den hittar saker som är bra för dig och ser sedan till att du återkommer till detta om och om igen. Den har lärt sig många bra saker under alla år. Om du är trevlig mot din omgivning så får du vänner. Därför fortsätter du att vara trevlig. Om du sköter dig på jobbet så får du pengar till mat. Därför fortsätter du att sköta dig på jobbet.

Tyvärr riskerar hjärnan att ta upp evolutionärt gamla spår. Godis ger många kalorier, vilket är bra för vår överlevnad. Hjärnan manar därför dig till att äta godis. Att ligga på soffan och inte anstränga sig är bra, för då har du energi över till att jaga djur som ger dig mat. Därför vill hjärnan hellre ligga kvar på soffan än att motionera. Genom evolutionen har hjärnan lärt sig att detta har varit bra för vår överlevnad. Idag behöver vi inte dessa mönster.

Uppgradera din hjärna

Ibland hamnar vi någonstans mittemellan. Hjärnan plockar då fram någonting som var bra i vår ungdom. Det kanske var bra att alltid ha ett perfekt städat rum, annars fick du skäll av dina föräldrar. Därför vill din hjärna att du ständigt ska städa ditt hem. Det kanske var bra att du alltid hjälpte dina kompisar med deras problem trots att du var trött, annars ville kompisarna inte vara med dig. Därför vill din hjärna att du alltid ska säga ja till alla åtaganden som kommer till dig. Det var kanske även bra om du höll ett högt tempo, hade en vältränad kropp och snygg frisyr. Då blev du attraktiv och populär.

Hjärnan är som sagt smart. Den har hjälpt dig att försöka överleva, behålla relationer och stå ut i svåra situationer. Idag är du äldre och idag är det dags att uppgradera din hjärna. Du behöver kanske inte längre städa ditt hem längre för idag så är det ingen som skäller på dig. Du behöver förmodligen inte säga ja till varje åtagande som kommer. Dina relationer och ditt arbete kommer ändå finnas kvar.  Du behöver kanske inte hålla ett högt tempo, ha världens snyggaste kropp eller frisyr. Dina vänner gillar dig ändå.

Tillfredsställer du gamla behov?

Fundera på vad din hjärna har snappat upp under dina levnadsår. Gör du någonting regelbundet idag som egentligen bara skapar stress? Kan det vara din hjärna som bara försöker tillfredsställa ett gammalt behov? Vad kan du göra istället för att bryta detta?