• Onsdag 18 juli 2018

Energi är en otroligt viktig resurs när vi vill undvika stress och utbrändhet. Låt oss denna vecka ta en titt på hur städskulder kräver energi och vad vi kan göra åt det.

Hemmet är fullt av städskulder

När vi har varit på badhuset och simmat så kommer vi hem med en väska som innehåller blöta badkläder och en blöt handduk. Dessa behöver hängas upp på tork för att inte börja lukta illa men även för att vi kanske även vill använda väskan till någonting annat. Om vi struntar i att hänga upp badkläderna och lägger oss i soffan istället så uppstår en städskuld. Vi är skyldiga att städa undan det som finns i väskan genom att hänga det på tork. Vi kommer inte komma undan uppgiften oavsett hur länge vi ligger i soffan. De blöta kläderna väntar snällt i väskan tills vi hänger upp dem.

Består inte våra hem egentligen av en hel del städskulder? Har vi inte massor av saker som vi inte orkade göra där och då och som bara ligger och väntar på oss? Disk som borde diskas. Papper som borde kastas eller stoppas in i pärmar. Kartonger som borde kastas. Allehanda prylar som vi dumpat i förrådet så att de nu står i vägen varje gång vi måste in där. Vi är nog alla skyldiga våra hem en hel del städning.

Begreppet städskulder har jag hittat på själv efter inspiration från programmeringsvärlden. Där pratar vi nämligen om designskulder. Om vi tillverkar en app som har en knapp som fungerar lite halvdant, då har vi en designskuld som förr eller senare måste rättas till. Det tråkiga med designskulder är att det hela tiden handlar om att rätta till saker snarare än att komma framåt. Därför krävs en ständig ambition om att undvika designskulder. Samma sak gäller städskulderna hemma. De handlar om att rätta till någonting snarare än att komma framåt. Ju fler städskulder vi har, desto mer måste vår hjärna arbeta.

Sluta skapa fler städskulder

Problemet med städskulder är att hjärnan minns dem. Detta kallas för Zeigarnik-effekten, vilket jag skrivit om i ett tidigare veckobrev. Oavslutade uppgifter försöker hjärnan att minnas. Avslutade uppgifter tenderar hjärnan istället att glömma. När vi lämnar de blöda badkläderna i väskan så minns hjärnan denna oavslutade uppgift och hjärnan bränner energi på detta när vi ligger i soffan. Ju fler städskulder vi har, desto mer energi förbrukar alltså vår hjärna. Energi är en otroligt viktig faktor för att hindra stress och utbrändhet. Om vi har en hög arbetsbelastning och stressig tillvaro på jobbet, då mår vi inte bättre av att komma till ett hem fullt av städskulder.

Ett enkelt recept för att få mer energi från idag och framåt är att sluta skapa fler städskulder. Du behöver inte åtgärda de befintliga städskulderna om du inte vill eller orkar. Var däremot noga med att inte skaffa dig nya skulder. Nästa gång du är lite trött och inte orkar plocka bort disken från köksbordet, tänk att du håller på att skapa en städskuld som kommer att äta energi från din hjärna. Duka av bordet och klappa dig själv på axeln. Din hjärna tackar dig genom att snabbt glömma disken. Du kommer vara aningens piggare när du går och lägger dig.