• Onsdag 20 oktober 2021

När vi fastnar i gamla nedbrytande mönster så är det så lätt att bara borra ner huvudet och fortsätta. Samma taktik, samma resultat. En gång till. Slutligen så inser man att det är dags att tänka en ny tanke.

Definitionen av galenskap

Albert Einstein lär ha sagt att ”definitionen av galenskap är att göra samma sak igen och igen och förvänta sig andra resultat”. Det är lätt att läsa detta, fnissa lite och sedan gå vidare som vanligt. Men låt oss stanna upp här. Stångar du in dig själv i samma vägg hela tiden? Promenerar du ständigt i motvind? När tänkte du en ny tanke senast?

Låt säga att du känner att du spenderar alldeles för mycket tid med din telefon. Mail, sms, olika flöden och nyheter ockuperar din vardag samtidigt som du kanske spenderar för lite tid med dina närstående. Prova då att tänka någonting nytt: avyttra telefonen och köp en gammal Nokia 3310 som endast tillåter dig att ringa och skicka sms.

Fastna i gamla tankar

När vi tänker en helt ny tanke så är det lätt att det börjar krypa lite i kroppen. Man kan väl inte gå runt med en gammalmodig telefon? Och vad ska alla tycka och tänka då? Och därför köper du ingen gammal Nokia utan fortsätter i samma spår med att låta telefonen ockupera din tid.

Det här är ju en helt ny tanke. Har du någonsin vågat tänka en så ny tanke? Det är ju så lätt att fastna i gamla tankar. Det är klart att jag alltid ska svara omedelbart på alla meddelanden och mail som kommer in till min telefon. Mina barn ska gå på olika träningar sju dagar i veckan.  På kvällar och helger jobbar jag litegrann för att få ihop det. Köket måste renoveras en gång per år. Allt ska vara perfekt precis hela tiden.

Om någon dina beteenden i livet skapar stress, då är det dags att tänka en ny tanke.

Våga tänka en ny tanke

Tanken att byta ut din mobil kanske är helt ny för dig och därmed alldeles för extrem. Prova då att tänka en lite mindre extrem tanke. Kan du bestämma dig för att inte svara på några meddelanden alls före klockan 10? Kan du tänka dig att du inte ska röra jobbet en endaste sekund under helgen när du lämnat arbetet på fredag eftermiddag? Kan du låta bli att göra hemmet sådär perfekt hela tiden?

Kryper det i kroppen när du läser något av detta? Då är det dags för dig att prova en ny tanke på allvar. Einstein lär även ha sagt att ”en person som aldrig begått ett misstag har aldrig provat något nytt”. Vilken ny tanke vill du prova idag?