• Onsdag 14 april 2021

Det är lätt att hitta snabba lösningar mot stress. Frågan är om dessa lösningar verkligen kan bli permanenta i ditt liv?

Snabba och enkla lösningar

Låt säga att du älskar att spela tennis och så börjar du få lite ont i ett knä. Du löser detta genom att skaffa ett knästöd så att du kan spela vidare som vanligt. Att knät inte blivit ett dugg bättre spelar ingen roll, det viktiga är att fortsätta i samma tempo som tidigare.

Säg att du även har alldeles för lite tid till jobb, familjeliv och din egentid. Du löser detta genom att sova lite mindre, dricka lite mer kaffe och även skippa motionen som bara tar tid. Att du fortfarande har mycket att göra spelar ingen roll, nu har du fått lite mer tid över till att försöka hinna med allt.

Dessa två situationer visar exempel på temporära lösningar för stress. Det är strategier som handlar om att hitta en snabb kortsiktig lösning för att kunna fortsätta såsom tidigare. Egentligen kanske vi inte ens ska kalla dem för ”lösningar”. Det är ju bara plåster på såren. Knät kommer fortsätta bli sämre om du inte låter det vila och rehabilitera sig. Tidsbristen kommer aldrig att ordna sig. Dessutom kommer situationen bli betydligt värre efter någon vecka när du har både tidsbrist och sömnbrist. Med temporära lösningar blir livet blir ett korthus som faller ihop när som helst.

Stress är viktigt

Stressreaktionen är viktig. Det är den som får oss att studsa undan bussen som håller på att köra över oss. Det är även den som får oss att klara pressade situationer på jobbet. Utan stress hade vi inte överlevt historiskt. Det farliga med stress är inte själva stressen. Det farliga är bristen på återhämtning.

Det är helt okej att jobba hårt, överbelasta kroppen och skippa din sömn så länge detta pågår under en begränsad tid och sedan följs av återhämtning. Men om ditt liv ständigt handlar om att pressa dig till det yttersta varje minut och sedan aldrig sova ordentligt, då är du illa ute.

Att hitta permanenta lösningar

Visst är det enkelt att hamna i lägen med temporära lösningar. Jag har själv varit där. Jag skadade armbågen när jag spelade badminton, köpte ett speciellt stöd för armbågen och fortsatte spela som om ingenting har hänt. Det slutade med att jag fick riktigt stora problem i armbågen. På samma sätt jobbade jag som en galning, skippade sömnen, hittade en massa effektiva arbetsmetoder som fick mig att leverera maximalt varje sekund. Till slut gick jag in i väggen.

Istället för att hitta temporära lösningar för stress så behöver vi hitta permanenta lösningar. Om knät krånglar så finns det en orsak. Är du för otränad för tennis? Värmde du inte upp? Om du ständigt har för lite tid över så finns det en orsak där också. Har du för många åtaganden? Är rädd för att bli impopulär om du säger nej ibland?

Välj en detalj

Hur dina permanenta lösningar ser ut kan bara du svara på. Du vet vilka de där, men det kan vara lite jobbigt att formulera dem i huvudet och acceptera dem. Det är lättare att fly till mobilen eller fortsätta på inslagen bana. Du kanske måste ta dig ur något åtagande, göra någon besviken eller våga utmana dig själv genom att tänka lite mer på dig själv än på alla andra.

Välj en detalj i din stresshantering idag som är temporär. Börja med den! Hur skulle den detaljen se ut om det var permanent? Vad är det första du behöver göra för att skapa denna permanenta lösning?