Reflektera

Reflektera över livet, speciellt när du inte hinner göra det

  • Onsdag 14 november 2018

Det skrivs mycket om stress. Kollegorna är stressade. Folk kör in i väggen. Vad är egentligen lösningen på denna dagens folksjukdom? Jo, det hela börjar med att vi måste våga stanna upp och reflektera.

Boka en föreläsning om stress!

Konferens, kickoff eller vanligt veckomöte? Boka en specialanpassad session till din arbetsplats. Jag vill vara på plats innan någon kör in i väggen!

Läs mer >

Att befinna sig i en bubbla av stress

Ibland när vi är inne i ett ekorrhjul av stress så rullar dag efter dag snabbt förbi och det kan vara svårt att se när man själv är inne i den bubblan. Det finns alltid ytterligare en brandkårsutryckning att göra och det finns aldrig någon riktig tid till att planera. Allting måste göras omedelbart och vi ligger ständigt efter.

Om vi befinner oss i den här situationen så är det så lätt att vi bara fortsätter jobba utan att tänka. Det är så lätt att hamna i ett läge där vi slutar reflektera över vad vi egentligen sysslar med. Istället kämpar vi med att hålla näsan ovanför vattenytan för att klara våra åtaganden på jobbet och hemma. På något sätt kan det till och med vara lite skönt och bekvämt att befinna sig i den här typen av bubbla. Vi slipper tänka, vi bara gör. Vi slipper känna, vi bara flyter med. Hur skön en sådan här bubbla ändå kan vara så är det ett av många sätt att köra in sig i väggen på.

Våga reflektera

Det vi alltid måste göra med jämna mellanrum, oavsett om vi befinner oss i ett ekorrjhul av stress eller inte, är att våga stanna upp. Vi måste våga ta ett kliv bakåt och se på livet med lite helikopterperspektiv. Vart är jag egentligen? Vad sysslar jag med? Gör jag rätt saker i mitt liv och hur mår jag egentligen? Den här typen av reflektion är lite som träning. Alla förstår att det är bra men det prioriteras ofta bort. Dessutom kan det kännas lite skrämmande att börja fundera över sitt liv. Jag träffar många människor i mitt arbete som är utslitna och ofta får jag höra att de inte kan stanna upp och tänka. Om de stannar upp och reflekterar så dyker det bara upp gammal ångest, dåligt samvete eller andra mörka tankar. Det är just av denna orsak som vi måste stanna upp ibland.

Genom att våga ta en kort paus och reflektera över livet kanske vi upptäcker att vi är på fel plats eller på väg åt fel håll. Vi kanske upptäcker att vi jobbar hårt mest för att bedöva ett gammalt dåligt samvete som vi egentligen borde ta tag i och lösa en gång för alla. Vi kanske upptäcker att vi egentligen längtar efter en helt annan livssituation men vågar inte ta steget dit och dränker oss i jobb. Det kan också handla om att vi faktiskt är på rätt ställe och är på väg åt rätt håll men att vi inte visste om det. Att stanna upp och reflektera ger oss en enkel bekräftelse på vilka vi är och vart vi är på väg.

Gör det med en kompis

Eftersom den här typen av aktiviteter kan vara svåra att prioritera så finns det ett enkelt trick: gör det tillsammans med en kompis, kollega eller familjemedlem. Välj en lämplig medmänniska att reflektera tillsammans med. Avsätt två timmar på ett café och stäng av telefonerna. Meddela omvärlden att ni inte är anträffbara under denna period för att skapa lugn och frihet i sinnet. Se till att ni delar på tiden, en timme var. Berätta vart du är i ditt liv och vad du längtar efter. Låt din vän ifrågasätta dig. Varför bor du där du bor? Varför har du de arbetsuppgifter du har? Vad hade hänt om du hade följt ditt hjärta? Efter en timme vänder ni på samtalet och du låter din vän berätta om sitt liv.

Om du inte har en lämplig medmänniska så går det alldeles utmärkt att göra övningen själv. Våga ifrågasätta dig själv. Våga uttrycka den där drömbilden för dig själv oavsett hur avlägsen den kan te sig vara. Fundera på hur livet hade varit om ditt hjärta hade fått välja.

När vi stannar upp och börjar reflektera så inser vi kanske vilka saker i vårt liv som borde plockas bort och vad vi istället bör prioritera. Det kan helt enkelt resultera i att vi får mer tid över. Om du är i en bubbla av stress och inte har tid, våga stanna upp och reflektera. Sannolikheten är väldigt stor att du får tillbaka den reflektionstiden med råge.