Glädjedödare / energitjuv

Så använder du gnällspikar och glädjedödare till din fördel

  • Onsdag 7 juli 2021

Många gånger har vi människor runt omkring oss som verkar ha en enda uppgift: att sänka vår energi. Låt oss kika på hur Kay Pollak tänker kring detta.

Boka en föreläsning om stress!

Konferens, kickoff eller vanligt veckomöte? Boka en specialanpassad session till din arbetsplats. Jag vill vara på plats innan någon kör in i väggen!

Läs mer >

Energitjuvar

Gnällspiken, glädjedödaren, surpuppan eller ”realisten” – du har säkert en eller flera av sådan sort i din omgivning. Du kommer in med en kul idé och går ut med dödad kreativitet. Hur du än försöker att undvika att höra dagens gnällsalva så hamnar du mitt i elden och tappar den lust och energi som du nyss hade.

Energitjuvar av detta slag äter upp din energi. Eftersom stress och utmattning i slutändan handlar om en fullständig brist på energi så gäller det att hushålla med detta. Vi måste helt enkelt se till att vår energi inte försvinner i onödan.

Kay Pollaks utmanande tanke

Kay Pollak har en intressant syn på den här typen av energitjuvar vilket han beskriver i sin bok ”Att välja glädje”. Föreställ dig att din energitjuv har blivit utsänd för att utmana dig. Det är ju givetvis inte så, men tänk tanken. Energitjuven finns där av en enda anledning: att trampa på dina tår, irritera dig och på olika sätt utmana dig.

Nu när du fått denna utmaning, hur hanterar du den? Tappar du all energi? Blir du frustrerad och låter det gå ut över familjen? Blir du otrevlig? Se det som en utmaning för dig som kan få dig att lära känna dig själv ännu bättre. Varför blir du frustrerad? Varför tappar du energi?

Dra nytta av din energitjuv

När du börjar förstå vad i dig som triggas av energitjuven så kan du börja sätta ord på det. Då börjar du även förstå att din reaktion säger någonting om dig själv.

Om du retar dig på att en annan person skryter om sina bravader, är det då avundsjuka du egentligen känner? Varför är du i så fall avundsjuk? Om du irriterar dig på någon som alltid pratar lite för långsamt och lite för länge, är det då tidsnöd som du känner och hur hamnade du i så fall i den sitsen? Det finns inga rätt eller fel, endast du kan känna och analysera dina egna känslor.

Om du har en energitjuv i din omgivning, var tacksam! Passa på att använda och dra nytta av den. Föreställ dig att den har blivit utsänd för att utmana dig och få dig att lära känna dig själv bättre. Vad kan du lära dig om dig själv av din energitjuv?