• Onsdag 21 september 2022

Stress är en upplevelse. Vår hjärna har under livets gång programmerats till att få stressreaktioner av olika upplevelser. Hur hanterar vi detta?

Amygdala är förprogrammerad

I hjärnan finns två strukturer som heter amygdala. Man kan säga att det är hjärnans larmcentraler som hela tiden vakar och vaktar. Så fort det uppstår en hotande situation så reagerar amygdala och signalerar till kroppen att det behövs högre puls, mer anspänning och så vidare. Där uppstår en stressreaktion.

Tack och lov behöver vi inte lära amygdala de viktiga sakerna att vara rädd för. När vi föds är amygdala redan programmerad till att skapa en stressreaktion av ormar, höga höjder, eld och så vidare. Utan denna förprogrammering hade du kanske redan ramlat ner för en klippa, blivit biten av en orm och bränt dig ordentligt. Forskning har visat att om du får en skada på båda av dina amygdalor så tappar du förmågan att känna rädsla och reagera vid fara. Du blir helt enkelt av med din stressreaktion! Det låter ju skönt, men kan vara rent livsfarligt.

Stressad av att öppna datorn

Under livets gång fortsätter vi att programmera amygdala. Om du har jobbat dig utmattad på ett sjukhus i Stockholm så kan amygdala börja ge en stressreaktion av att bara se logotypen för Stockholms Läns Landsting. Om du blivit utbränd på ett kontorsarbete kan stressreaktion uppstå bara av att öppna upp datorn. Om du varit i en våldsam relation så kan din amygdala reagera starkt bara av tanken att skaffa en ny partner.

Denna programmering under livets gång är helt naturlig. Hjärnan, genom amygdala, vill helt enkelt skydda dig från det som tidigare genererat starka stressreaktioner. När du jobbade ihjäl dig på kontoret så lärde sig hjärnan: datorn är en dålig grej, använd inte den! Amygdala ger dig en stark stressreaktion när du ser datorn helt enkelt för att du inte ska bli mer skadad framöver.

Programmera tillbaka

Om du har hamnat i en situation där du får stressreaktioner över datorn, din arbetsgivares logotyp, tanken på en relation eller någonting helt annat så finns det goda nyheter. Amygdala var inte programmerat till detta vid din födsel. Det är du som har programmerat om din hjärna till stress. Det innebär att du har alla möjligheter att faktiskt programmera om din hjärna igen, åt andra hållet.

Hur du ska närma dig dina stressreaktioner och hur du ska programmera tillbaka till hjärna vill jag dock överlåta till dig, din läkare eller din terapeut. Situationerna är lika unika som antalet utmattade människor. För min del handlade dock tillbakaprogrammeringen om att våga utsätta mig själv för det där jobbiga i en väldigt liten dos tills det gick bra. Sedan lite större dos, och sedan lite större. Det har tagit lång tid, men det går.

 

Vilka vardagliga saker, situationer och företeelser skapar starka stressreaktioner för dig? Vad kan du göra för att programmera tillbaka till hjärna?