• Onsdag 4 november 2020

Ibland känner vi stress utan att egentligen veta var det kommer ifrån. Då kan vi behöva fundera över om vi har emotionell skuld.

Stenen i skon

Om du har en sten i din sko så gör det ont. Förmodligen stannar du upp, knyter upp skon och tar bort den omedelbart. Det är ju onödigt att fortsätta promenera med en sten i skon eftersom den skaver hela tiden. På sikt kanske du till och med skulle få ett otäckt sår som skulle få dig att börja halta. Så kan du ju inte ha det.

Om du istället har en emotionell sten i din sko, hur gör du då? Om du går runt med en negativ känsla, stannar du upp och försöker plocka bort den lika snabbt då? Eller plockar du istället upp mobilen för att glömma? Försöker du tänka på annat? Sysselsätter du dig med projekt och åtaganden så att du slipper känna den där negativa känslan? Om du går något av detta så försöker du bara trycka ner och ignorera den negativa känslan snarare än att plocka bort den. Det vore som att försöka ignorera den där stenen i skon och strunta i både kortsiktig smärta och villken skada den skulle göra på lång sikt.

Emotionell skuld

Tankemönstret med stenen i skon har jag lånat från Deepak Chopra. Negativa känslor riskerar att skapa stress. Om du mår dåligt över att du har gjort ett dåligt jobb, har gjort bort dig eller varit med om något trauma så kan det vara svårt att tänka klart. Det kan ligga en klump i magen som aldrig låter dig vara glad. Kanske vaknar du mitt i natten med den negativa känslan och får svårt att somna om. När du inte får sova ordentligt så blir kroppen stressad, och sedan sover du ännu sämre. Den negativa spiralen är igång.

En negativ känsla kanske handlar om att du stal pengar från din mammas handväska när du var liten. En annan negativ känsla kanske kommer från att din förra partner behandlade dig på ett respektlöst sätt. Den här typen av negativa känslor kallar Deepak Chopra för emotionell skuld. Alla har emotionella skulder, stora som små.

Känn känslan

Det snabbaste sättet för att bli av med emotionell skuld är att är att låta bli att fly bort från känslan. Plocka inte upp mobilen för att distrahera dig eller på annat sätt sysselsätta dig för att försöka glömma. Acceptera känslan istället. Känn känslan. Sätt ord på den. Är det ilska, rädsla, avundsjuka, aggression eller någonting annat? Du behöver inte tycka om din känsla men när du börjar känna den så kan du också börja känna varför den finns där. Det finns en historia bakom varje negativ känsla. Kanske hittar du kopplingen mellan din nuvarande känsla och din förra partner, en händelse från din skolgång eller från jobbet. Där påbörjas läkningen automatiskt.

Det är inget fel med negativa känslor. De föddes för att skydda dig så att du inte skulle råka ut för samma problem, situation eller trauma en gång till. De har varit din överlevnadsmekanism fram till idag. Nu behöver du den förmodligen inte längre.

Känner du någon negativ känsla precis här och nu? Skapar den stress? Sätt ord på den! Vad är det för känsla? Hur känns den? Var kommer den ifrån?