• Onsdag 8 maj 2019

Det är så lätt hänt att tankarna på jobbet snurrar i huvudet på kvällar och helger. En strategi för att slippa detta är att hitta sitt magiska piller.

Du behöver återhämtning

En väldigt viktig faktor för att undvika stress och utbrändhet handlar om energi och återhämtning. Du behöver få regelbunden återhämtning i ditt liv för att klara en vardag som innehåller högt tempo och många bollar i luften. Att skippa återhämtningen och gå runt med en konstant anspänning är varken sunt eller effektivt.

Det finns många orsaker till att det kan vara svårt att slappna av. En av orsakerna kan handla om att det är svårt att släppa tankarna på jobbet under lediga stunder. Under kvällar och helger så snurrar hjärnan vidare och kanske försöker lösa det där problemet. Du kanske känner att det är väldigt mycket att göra och helgen utnyttjas till att skicka mail och planera det där projektet. Kvällarna kanske behövs för att klara ett jobb som du inte hinner med på dagtid. Allt det här kan du lösa genom att använda ditt magiska piller.

Det magiska pillret

Tänk att du har ett magiskt piller. Detta piller gör det omöjligt för dig att jobba igen förrän måndag morgon. När du äter pillret på fredagseftermiddagen så kommer det inte att hända någonting i jobbväg förrän på måndag morgon. Tanken kan kännas fånig och banal och just därför ska du fundera ett varv till på detta: det kommer inte att hända någonting förrän måndag morgon.

Om du hade detta piller och om du åt det nu på fredag så skulle du inte kunna få någonting gjort under helgen. Hur skulle du då behöva planera din vecka för att klara det? Skulle du behöva börja prioritera bort uppgifter? Skulle det krävas att du säger nej i större utsträckning? Kanske inser du att ditt jobb inte ryms inom din arbetstid och att det är dags att på allvar börja prata om det problemet med din chef?

Välj ditt piller

Omvandla nu pillret till någonting konkret i  din vardag. Finns det någonting som du gör varje fredag eftermiddag som skulle kunna vara det där pillret? Brukar du ta en kopp kaffe när du kommer hem från jobbet? Där har du ditt piller! Om du kör bil hem från jobbet, kan pillret vara den där bron som du passerar på vägen? Om du åker kollektivt, kan det vara den där hållplatsen mitt emellan jobbet och hemmet? Så fort du sväljer koppen kaffe, kör över bron eller kommer fram till den där hållplatsen, då händer det ingenting i jobbväg förrän måndag morgon.

Om du skulle använda den här taktiken så gissar jag att du skulle vara lite mer noggrann innan du åker hem på fredag eftermiddag. Du skulle förmodligen skicka det där sista mailet, kolla igenom din kalender för att ha koll på nästa vecka eller helt enkelt göra precis det du behöver för att faktiskt kunna släppa jobbet under helgen. Du skulle förmodligen börja planera din vecka på ett sådant sätt att du faktiskt kan släppa jobbet på helgen.

 

Har du bekymmer med att släppa jobbet på fritiden? Vad i ditt liv skulle kunna vara det magiska pillret som gör att det inte kommer att hända någonting förrän måndag morgon? Och vad behöver du i så fall göra idag för att planera din arbetsvecka efter det?