• Onsdag 19 april 2017

”Folk faller som bowlingkäglor nu” hör jag en kollega säga om sjukskrivningstalen för utmattningssyndrom. Myndigheterna rapporterar att sjukskrivningstalen ökar konstant och stämningen känns ibland som att läget är utom kontroll. Det är lätt att gå runt och vara orolig: är jag i riskzonen för hjärtinfarkt? Svaret är: om du är orolig för att dö av stress, då ökar du risken.

En samling forskare i University of Wisconsin-Madison tog hjälp av 30 000 personer i 8 år när de undersökte om risken för att dö av stress ökar om du är orolig över din stress. Resultatet har presenterats i rapporten ”Does the Perception that Stress Affects Health Matter? The association with health and mortality”. Resultatet kan sammanfattas i följande punkter:

  • Om du upplever hög stress och är orolig för att det påverkar din hälsa, då ökar risken för en för tidig död med 43%
  • Om du upplever hög stress utan att vara orolig för att det påverkar din hälsa, då ökar inte risken för en för tidig död alls

Det var till och med så att risken för de som upplever hög stress men inte tror att den är farlig var lägre än risken för de som upplever låg stress i sitt liv. Resultatet är på sitt sätt otroligt: stress är farligt men bara om du tror det!

Hur ska vi nu applicera detta på våra liv? Det frestande svaret är att stressa mer utan att tro att det är farligt, då minskar ju risken för en tidig död! Det är förvisso sant, men då glömmer vi att stressen bidrar till andra saker i våra liv som inte bara handlar om död. Vi kanske försummar våra nära relationer vilket leder till skilsmässa och en trasig familj. Vi kanske får problem med matsmältning eller konstanta förkylningar. Om vi är gravida så riskerar vi att föda barnet alldeles för tidigt, och så vidare.

Jag skulle själv vilja dra följande slutsats: om du ständigt upplever hög stress så ska du alltid göra någonting åt det. Under tiden du ändrar dina val och din livsstil ska du inte gå runt och vara orolig för att stressen påverkar dig negativt. Tänk att den är din medhjälpare, den ser till att du faktiskt klarar de krav som du själv eller andra har lagt på dig. Tänk att stressen är en vän att hålla i handen och tillsammans kommer ni komma ut på andra sidan med liv, hälsa och relationer i behåll.

Är du så stressad att du googlar på stroke-syndrom eller orolig för att få en hjärtinfarkt i sömnen och inte vakna imorgon? Oroa dig inte, för då är det större chans att du överlever.