• Onsdag 29 juli 2020

Visst kan det vara stressande när alla väntar på dig och du ligger efter? Fundera i så fall om du har hamnat på den kritiska linjen.

När alla väntar

Du känner säkert igen den stress som uppstår när alla väntar på dig och du ligger efter. Du är den som måste leverera för att allt ska komma i mål men du har inte tillräckligt med tid. Det är dig det hänger på, men du hinner inte få ihop allting. Detta är okej om det händer då och då, men när livet ständigt består av denna typ av stress så är livet varken roligt eller hälsosamt längre.

Jag har många gånger levt med denna stress. Många gånger har jag skapat den själv genom att lova för mycket samtidigt som jag inte haft tillräckligt med tid eller resurser. Ibland har det varit akuta situationer och ibland har det bara varit en malande och stressande arbetssituation där jag aldrig känner att jag hinner ikapp med allt jag måste göra.

Människor på den kritiska linjen

I projektarbete så pratar man ofta om den kritiska linjen. Lite förenklat så är den kritiska linjen de uppgifter som påverkar den totala längden på projektet. Låt säga att du ska flytta från en bostad till en annan och du har fem kompisar som hjälper dig. Dessutom har ni hyrt en flyttbil. Alla fem hjälper till att packa kartonger och lasta in allting i bilen. Här spelar det kanske ingen roll i vilken ordning kartongerna packas eller lastas. När flyttbilen åker iväg till mot den nya bostaden, då har flyttbilen hamnat på den kritiska linjen. Om föraren kör snabbt så går hela flytten snabbare. Om föraren kör långsammare så går hela flytten lite långsammare. Uppgifterna på den kritiska linjen bestämmer alltså om projektet ska gå snabbt eller långsamt.

Förr i tiden fanns det mycket som låg på kritiska linjen som inte var människor. Vi väntade kanske på något avtal som skulle returneras med posten eller så kanske vi väntade på någon maskin som skulle bli färdig. Idag returneras avtalen blixtsnabbt och maskinerna är snabbare än någonsin. Vad är då på den kritiska linjen idag? Jo, vi människor.

Minska pressen när alla väntar

Nu när alla maskiner, rutiner och processer har blivit blixtsnabba så har vi själva hamnat på kritiska linjen. Det skapar en enkel slutsats: om du jobbar snabbare så går jobbet snabbare. Om du jobbar långsammare så går jobbet långsammare. Allting väntar på dig istället för att du väntar på någon process eller någon maskin. Att försöka jobba snabbare blir snabbt en jakt på ett slut som inte existerar. Vår strävan efter att inte ligga på den kritiska linjen riskerar att köra in oss i väggen.

Nästa gång du känner stress över att alla väntar på dig, fundera då på om ditt arbete har en direkt påverkan på arbetets längd. Har du verkligen hamnat på den kritiska linjen i det flöde eller i den arbetsprocess som du är en del av? Om du är på den kritiska linjen – ta hjälp eller delegera arbetet så att inte all press hamnar på dig. Om du inte är på den kritiska linjen: ta det lugnt. Du är inte den som försenar projektet, oavsett vad andra påstår. Låt i så fall ingen annan, eller du själv, lägga för mycket press på dina axlar.