• Onsdag 30 november 2022

Hanterar du din stress när den träffat din kropp eller redan innan den har dykt upp? Låt oss se vad kroppens immunförsvar kan lära oss om utvidgad stresshantering.

Hosta och möglig ost

Visste du att ditt immunförsvar aktiveras automatiskt när du hör någon annan hosta? Din kropp behöver alltså inte få en infektion i sig eller ens bli träffad av de små dropparna som någon hostar ur sig. Det räcker med att dina öron hör att någon hostar en bit bort så aktiveras immunförsvaret direkt.

Om du öppnar ditt kylskåp och ser att din hushållsost blivit grön och möglig så vill du nog inte äta den. Förmodligen känner du äckel eller någon annan motbjudande känsla. Helst av allt vill du kanske ta osten försiktigt med två fingertoppar och släppa ner den i soptunnan. Osten är gammal och kanske kan göra dig sjuk om du äter den. Därför reagerar din hjärna med äckelkänslor när du ser den.

Proaktivitet

De två situationerna jag nämnt ovan är exempel på kroppens utvidgade immunförsvar. Det vi normalt tänker på när vi pratar om immunförsvar är det som händer inne i kroppen. När du råkat ut för ett virus så reagerar kroppen med att försöka stöta bort det från kroppen. Det är en reaktiv process som reagerar på någonting som redan kommit in i din kropp.

Kroppens utvidgade immunförsvar är en proaktiv funktion. Den reagerar långt före det att viruset har nått fram till kroppen. Det är ju trots allt enklare att fly undan den farliga situationen innan den uppkommer än att stanna kvar och ta kampen. Därför reagerar din kropp med äckelkänslor du ser någonting som är ruttet, gammalt eller mögligt. Det finns även teorier om att en del depressioner kan vara en del av det utvidgade immunförsvaret. Depressionen får dig att dra dig undan och därmed undvika en situation, arbetsplats eller ett sammanhang som skulle kunna göra dig sjuk.

Gör som din kropp

Nu när du känner till begreppet om utvidgat immunförsvar, vad sägs om att börja arbeta med utvidgad stresshantering? Gör som din kropp: undvik stressiga situationer, miljöer eller sammanhang innan stressen träffar din kropp. Det är ett betydligt effektivare sätt att hantera stressen på än att kämpa med den när den har fått dig lamslagen.

Kan du exempelvis byta arbetsuppgifter om du mår dåligt av dina befintliga? Kan du umgås med de vänner som får dig att må bra på riktigt istället för de som får dig att må dåligt? Kan du planera ditt möte i förväg så att du kommer förberedd och känner mindre stress under mötet?

 

Vilken stress har du hamnat i idag? Om du hade arbetat med utvidgad stresshantering, hur hade du då kunnat undvika dagens stress? Hur kan du använda denna kunskap till att hantera din stress på ett utvidgat sätt framöver?