• Onsdag 15 juni 2022

Vad händer om du sitter tyst och börjar lyssna på vad som händer i din hjärna? Är det bekvämt eller vill du hellre fly?

Enkla förhållanden

Björn Natthiko Lindeblad är mannen som åkte till Asien och blev buddhistmunk. I sin bok ”Jag kan ha fel” beskriver Björn hur han fick leva under ganska enkla förhållanden. Det handlade om att sova på en hård träbrits, gå upp tidigt på mornarna, ständigt förlita sig på andra människors hjälp med mat och avhålla sig från många av den moderna civilisationens bekvämligheter.

Alla dessa saker kan låta ganska ansträngande. Den hårda träbritsen kan skapa smärtor i ryggen. Bristen på egna tillgångar kan skapa en oro kring huruvida man ska få mat för dagen eller inte. Men enligt Björn så var inget av detta något problem. Det fanns nämligen någonting betydligt svårare.

Stanna upp

En av munkarnas rutiner var att spendera tid med sig själva. Genom att meditera eller bara vara ensam i tysthet utan yttre distraktioner fick Björn plötsligt möjlighet att höra sina egna tankar. Så fort det blev tyst så började hjärnan spinna iväg. Den började ifrågasätta, kritisera, tjattra och klaga. Den hårda träbritsen var inget problem. Att umgås med sig själv var däremot väldigt svårt.

Om du för ett ögonblick släpper uppmärksamheten på det du sysslar med och stannar upp, vad händer då i ditt huvud? Börjar du också jämföra, ifrågasätta och kritisera? Kan det till och med vara så att du inte vill stanna upp, just för att slippa detta tjattrande?

Bedövning genom sysselsättning

I samband med mina föreläsningar om stress träffar jag många människor som inte klarar av att umgås med sig själva. Jag har varit likadan. Visst är det märkligt att vi ibland bara bedövar oss genom sysselsättning bara för att slippa vårt eget sällskap? Om du inte klarar av ditt eget sällskap, hur ska då andra göra det?

Efter att jag gick in i väggen så har jag övat en hel del på att vara tyst, lyssna på mina egna tankar och umgås med mig själv. I början var det väldigt svårt men likt Björn så har det blivit bättre och bättre med tiden. Idag har jag inga problem att sitta still och umgås med mig själv vilket gör att jag har slutat söka efter den där bedövningen hela tiden. Det innebär att jag får ett större inre lugn och minskar min stress.

Ta en tanke i taget

Om du sitter still och tyst, vad händer då i din hjärna? Om du inte klarar av att umgås med dina tankar, då är det dags att hitta en lösning. Ta en tanke i taget. Ta den första som dyker upp och smaka på den. Sätt ord på den. Våga tänka den. När den slutligen börjar släppa så tar du en paus till imorgon eller nästa vecka. Sedan tar du nästa tanke och gör likadant.

Genom att öva på att umgås med dig själv så övar du samtidigt på att öka ditt inre lugn. Detta är god medicin mot stress.