• Onsdag 18 maj 2022

Den som kör elbil har säkert upptäckt hur stor skillnad det blir i förbrukning om man lättar på gasen. Här hittar vi en parallell till livet.

En tredjedel mindre

De senaste 7 åren har jag kört elbil. Först en hybrid men de senaste åren kör jag helt och hållet på el med min Nissan Leaf. Räckvidden är betydligt kortare än för min gamla bensinbil, ändå har jag kört ganska långa sträckor emellanåt. Jag har klurat ut en taktik som gör att jag tar mig betydligt längre: jag kör lite långsammare.

På vissa vägsträckor får man köra 120 km/h. Jag har mätt att om jag släpper lite på gasen och istället kör i 100 km/h så minskar förbrukningen med en tredjedel. En tredjedel! Det är ju otroligt mycket för en sådan liten minskning eftersom det bara tar en femtedel längre tid. Det tar aningens längre tid att komma fram, men jag behöver inte ladda lika länge. Alternativt, på vissa rutter, så kanske jag kan ta ett laddstopp mindre vilket gör att jag faktiskt kommer fram snabbare trots att jag kör långsammare. Samma effekt gäller givetvis bensindrivna bilar. Dock blir det mer uppenbart med en elbil då räckvidden är betydligt mer begränsad.

Du behöver energi

Låt oss dra den här parallellen till livet. Om ditt liv ständigt går i 120, vad skulle hända om du istället levde i 100? Det skulle gå aningens långsammare, men du skulle spara desto mer energi. Om du vill slippa stress och utmattning så är det just en komponent som du inte vill bli av med: energi.

Kan det vara så att du ständigt hetsar till nästa åtagande för att hinna med precis allt? Är det möjligt att du konstant springer runt och försöker hålla alla dina prylar i perfekt skick för att se bra ut inför andra? Kan det vara så att du alltid gör allting i ett rasande tempo med förevändningen att ”då får du mer tid över”, tid som du sedan använder till att ligga halvdöd bläddrandes på din telefon istället för att göra någonting uppfyllande?

Ha energi till besvär i livet

Jag skriver inte dessa saker för att bli kompis med dig. Jag skriver alla dessa veckobrev för att utmana dig och ge dig lite nya tankar. Min tanke denna gång handlar helt enkelt om att om vi tar ner tempot litegrann så sparar vi en hel del energi. Denna energi gör att vi får större tålamod med barnen, orkar hänga med kompisarna ut och göra roliga saker eller bara har energi till att ta hand om de där besvären som dyker upp i livet då och då.

Lever du i 120? På vilket sätt skulle du kunna ta ner tempot aningens för att få desto mer energi över?