• Onsdag 2 februari 2022

När du ska hantera din stress, tänker du att du vill göra en insats eller en förändring? Vilket fungerar bäst?

Insats och återgång

Ibland hamnar du kanske i det där stadiet där du känner att nu är det dags! Energin, motivationen, allt finns på plats för det nya livet! Nu ska vi äntligen göra en insats för att minska vår stress! Här är det fantastiskt att du känner energin, men ska du verkligen rikta energin till en enda insats?

Det är lätt att hamna i ”insats”. Vi gör en insats, och sedan blir det bra. Ungefär som att: vi gör en insats städar huset nu, sedan återgår vi till att leva som vanligt. Eller: vi gör en insats och går ner i vikt nu, sedan kan vi äta chips igen. Tyvärr handlar inte stresshantering om ”insats”.

Stresshantering kräver förändring

Den som vill minska sin stress behöver ofta göra en förändring snarare än en insats. Einstein lär ha sagt att ”Galenskap är att göra samma sak om och om igen och vänta sig olika resultat. Om du vill se andra resultat, gör inte samma sak.”

Om du inte gör en förändring så kommer livet att fortsätta i samma spår som nu. Det där förstod du redan, det är rena självklarheter. Men var noga med att det blir förändring och inte bara en insats. Om du gör en insats under en månad och sedan anser dig vara klar så återgår du till ditt gamla mönster efter den där månaden. Det innebär, enligt Einstein, att du även återgår till ditt gamla resultat: stress.

Inte allt på en gång

Nu låter det kanske som att du måste förändra hela ditt liv på en gång. Du kanske tror att du måste övergå till den där perfekta och harmoniska individen redan imorgon. Tänk inte så. Prova istället att göra en enda liten förändring i taget. Kanske en i månaden. Var dock noga med att den förändringen inte bara blir en insats.

Tänk att du ska börja göra någonting eller sluta göra någonting. Vilken liten detalj i ditt liv skulle du kunna förändra permanent?

  • Skulle du kunna sluta säga till dig själv i spegeln att ”vad ful du är” och istället börja säga ”vad snygg du är”?
  • Skulle du kunna sluta plocka upp mobilen när du väntar på bussen och istället bara glo och vila hjärnan?
  • Skulle du kunna börja med att gå och lägga dig 30 minuter tidigare än idag för att få mer energi?

Vilken förändring, istället för insats, skulle du kunna göra för att minska din stress?