• Onsdag 5 maj 2021

Är du arg på din chef, partner eller kollega för att de stressar upp dig? Då kan du prova att tänka helhet istället för dualism.

Att fastna i dualism

Ibland är det hur enkelt som helst att hitta orsaken till vår stress. Det är chefen som kräver för mycket. Det är partnern som stressar upp oss. Det är kollegan som är alldeles för lat, trögtänkt och långsam. Visst kan det kännas lätt att hitta syndabocken, men är det verkligen så enkelt?

När vi tänker på detta sätt så har vi fastnat i dualism, vilket handlar om ett motsatsförhållande. Vi mot dem. Du mot världen. Eller varför inte: du mot din chef, partner eller kollega. Det är lätt att bli arg på alla i omgivningen som ställer för höga krav, får oss att bli stressade eller äter upp vår energi. Vi börjar jaga syndabockar och skylla på att allting är jobbets, samhällets eller hela systemets fel.

Tänk på helheten

Istället för att tänka dualistiskt så behöver vi ibland tänka på helheten. Vi är alla en del av denna värld. Alla kämpar med stress. Du och jag är en del av helheten och vi bidrar till den på olika sätt. Jag tror inte att din uppstressade chef, partner eller kollega vill få dig att må dåligt. Deras stress är snarare en effekt av att de själva känner höga krav antingen från sig själva eller från omgivningen. Det är inte dig det är fel på.

Men om du är riktigt stressad och mår dåligt så har du knappast energi över till att börja bry dig om hur omgivningen mår. De får helt enkelt ta hand om sina personliga problem själva, du behöver fokusera på dig själv. Däremot kan tanken på helheten vara ett utmärkt recept för att skydda sig mot omgivningens stress.

Din chef som kräver för mycket av dig, hur mår hen? Chefen är säkert också otroligt stressad eftersom hen också har höga krav på sig. När du börjar tänka på detta sätt så har du släppt dualismen och börjat tänka på helheten. Nästa gång din chef stressar upp dig så kan du se chefens agerande med nya glasögon. Det kanske helt enkelt är lite synd om chefen? Förhoppningsvis gör denna inställning att du inte längre tar emot den stress som chefen sprutar ut ur öronen.

Stress löser vi tillsammans

Stress är ingenting vi löser själva. Eftersom vi alla är en del av arbetsklimatet, hemmamiljön och helheten så påverkar vi varandra. Därmed har vi möjlighet att hjälpa varandra.

Om du ser någon som är riktigt stressad, såsom din chef, partner eller kollega, ställ då en vänlig fråga: ”Hur mår du? Vad skulle du behöva för att må bra?”. Om du är den som är hyperstressad, överför inte din stress på omgivningen med dåligt humör, utskällningar och högt tempo i onödan. När vi alla börjar hjälpas åt så har vi möjlighet att lösa problemet med stress.

I den helhet som du befinner dig, vem är det som stressar upp dig? Hur kan du försöka förstå dennes agerande istället? Och hur påverkar ditt agerande andra i din omgivning?