• Onsdag 1 november 2017

Det är kul att bjuda till fest på vår tomt med glada vänner. För många vänner på tomten gör dock festen till ett trångt kaos. På samma sätt är det kul att tacka ja till många aktiviteter. För många aktiviteter gör dock vårt liv till ett stressigt kaos. Borde vi inte ha en fritidsgräns på samma sätt som en tomtgräns?

Att fylla en tomt med roliga människor

Tänk att du äger en tomt med ett hus. Du älskar ditt hus och låter gärna dina vänner och bekanta komma in på tomten och hälsa på. Du välkomnar allt och alla till dina grillpartyn och härliga sommarevenemang. En kväll kanske du har bjudit in lite för många vänner och tomten är full av människor. Folk börjar stå i rabatten för att få plats och blommorna får stryk. Folk börjar gå in i huset och hänga i ditt sovrum trots att just sovrummet är en plats som du helst hade hållit stängd för andra.

När festen är över och alla har gått hem dyker plötsligt nästa problem upp. Efter alla dina evenemang har dina vänner börjat förvänta sig att din tomt ständigt är öppen för besök. De dyker upp i tid och otid och förväntar sig trevliga arrangemang. De nöter på utemöblerna, äter upp dina vinbär i buskarna och lämnar matrester och skräp som du måste städa upp varje kväll. De grillkvällar och spontanbesök som du först älskade har förvandlats till ett monster som inte längre går att tygla. Du måste börja säga nej till dina vänner. Du måste be dem att inte komma om du inte bjudit in dem och du måste börja skicka hem dem när de kommer spontant. Det här gör ont, det är inte ett dugg kul att avvisa vänner som egentligen är roliga att umgås med men om de blir för många så blir det bara en pina. Avvisandet blir ett nödvändigt ont.

Låt oss värna om vår fritidsgräns

Vår tomt är vår egen, ingen har egentligen rätt att passera tomtgränsen utan vår tillåtelse. På samma sätt är fritiden vår egen och ingen annans. Om vi har avtalat 40 timmar måndag till fredag med en arbetsgivare så finns det normalt ingen rätt för någon chef eller kollega att kliva över gränsen och ta vår fritid utanför avtalad arbetstid. Vi behöver hålla gränsen, vi behöver våga säga nej.

Vi måste också vara noga med att spendera åtminstone delar av vår fritid till aktiviteter som ger energi i vårt liv. För många trevliga människor på tomten kan bli otrevligt. På samma sätt kan många roliga aktiviteter i vårt liv bli en stressfaktor som gör aktiviteterna till energitjuvar. Därför behöver vi vara noga med att inte hoppa på alla tåg och se till att fritiden inte fylls av åtaganden och uppgifter som automatiskt kliver in utan att vi ber om det.

Låt oss bli bättre på att värna om vår fritidsgräns på samma sätt som vi värnar om vår tomtgräns. Kliv inte in på min tomt om jag inte tillåter det. Kliv inte in på min fritid som jag inte tillåter det.

 

Har du någon uppgift som just nu har trampat in på din fritid trots att du inte vill? Vad är det första steget för att flytta eller avsäga dig den uppgiften?