• Onsdag 16 oktober 2019

Avskyr du att vänta på andra? Är du tävlingsinriktad? Känner du tidspress? Då är risken stor att du lider av bråttomsjuka.

Bråttomsjuka och typ-A

Hjärtspecialisterna Meyer Friedman och Ray Rosenman har intresserat sig för kopplingen mellan personlighet och hjärtproblem. Deras forskningsarbete resulterade i bland annat i en enkel term: bråttomsjuka. Om du lider av bråttomsjuka försöker du åstadkomma så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt. Ät snabbare, gå snabbare och prata snabbare. Läs mail samtidigt som du klär på dig. Avbryt andra människor när de tänker för långsamt.

Denna bråttomsjuka, som egentligen inte är någon sjukdom i klinisk mening, drabbar framförallt personer med typ A-beteende. Detta är personer som alltid har bråttom och som gärna lägger sin själ i det som de sysslar med. Det är handlingskraftiga, ambitiösa och tävlingsinriktade.

Testa dig själv

Stämmer något eller några av nedanstående påståenden för dig? Svara med ja eller nej.

  • Inte ens under semestern kan jag slappna av och göra ingenting.
  • Jag kan irritera mig på andra eftersom de är så långsamma.
  • Mina nära och kära blir ledsna eftersom jag jobbar så mycket.
  • Jag är väldigt tävlingsinriktad.
  • Jag har inte tillräckligt med tid för att hinna med allt jag vill och har att göra.
  • Jag äter alldeles för snabbt.
  • Jag gillar inte att vänta.
  • När jag gör någonting så tänker jag redan på nästa uppgift.
  • Jag har mer energi än andra.
  • Många gånger kan jag känna tidspress.

Källa: How to manage difficult people, Francois Lelord & Christophe André

Svarade du ja på de flesta av dessa påståenden? Då är risken stor att du har en typ A-personlighet. Då är också risken stor att du kan drabbas av bråttomsjuka vilket garanterat leder till stress och relaterade sjukdomar. Familjelivet får troligtvis en törn, så även relationer med andra. Konsekvenserna kan vara ödesdigra på lång sikt.

Våga möta dig själv och dina tankar

Om du lider av bråttomsjuka försöker du förmodligen inte dölja detta. Tvärtom. Det finns en sorts hög status i att alltid vara på språng och ha bråttom. Därför basunerar du förmodligen ut hur fullbokad din kalender är eller hur många projekt du har på ditt bord. Om du tar ner tempot lite så gissar jag att du upplever ett annat problem: du mår dåligt. Eftersom du presterar mindre så får du mindre uppskattning. Därmed är risken stor att du gärna ökar tempot igen. Du lever troligtvis på uppskattning från andra. Om du vill få ett liv med mindre stress är det precis där du måste börja arbeta.

Varför behöver du den bekräftelsen från andra personer som bråttomsjukan ger dig? Varför vågar du inte möta dig själv och dina egna tankar som dyker upp när du tar ner tempot? Låtsas att du aldrig mer skulle få bekräftelse från andra. Vad skulle du då behöva göra i ditt liv för att ändå känna att du duger?