• Onsdag 22 december 2021

Utmattningssyndrom kan uppstå på många olika sätt. En gemensam sak bland väldigt många är att man går igenom utmattningstratten.

Tröttare och svagare

Du lever ett liv som är rikt och härligt på alla sätt och vis. Sedan uppstår belastningar. Det blir mycket att göra på jobbet, ekonomin börjar knipa där hemma och livet börjar bli fullt av utmaningar. För att få ihop livspusslet och hinna med allting så tar du ett enkelt omedvetet beslut: du skär ner på sömnen.

Nu börjar du bli mer sliten av sömnbrist så belastningen ökar ytterligare. Då slutar du att umgås med dina vänner eftersom det är så ansträngande. Sedan slutar du gå till gymmet eftersom det tar för mycket tid. Du blir tröttare och svagare, och nu orkar du inte umgås med din partner eller din familj på kvällarna. Till slut är det bara jobbet kvar. Det där jobbet som du knappt kan hantera eftersom du är så trött.

Utmattningstratten till väggen

Ovanstående exempel kallas för ”utmattningstratten”. Ingen kan klara sig igenom utmattningstratten utan att få någon typ av bekymmer. Ont i kroppen, besvär med magen, störd sömn eller kognitiva problem kommer som ett brev på posten. Dessutom kan det dyka upp dåligt samvete för att man blir en dålig förälder, inte finns där för sin familj, inte fungerar fullt ut på jobbet eller aldrig lyckas träffa sina vänner. Nedstämdheten kommer som ett brev på posten och snart är utmattningssyndromet ett faktum.

Du har säkert varit på väg ner i denna tratt någon gång. Kanske har du lyckats komma på dig själv och även hitta en väg upp igen. Kanske har du känt att du bara måste ställa upp för din omgivning av ren solidaritet så du har fortsatt ner för tratten. I värsta fall har du inte ens förstått att du är inne i en tratt och bara brakat in i väggen direkt.

En exakt tidpunkt

Många som går in i väggen vet precis när och var det hände. En del berättar historier om att de plötsligt inte kunde komma upp ur sängen. Andra har inte hittat hem från jobbet. Jag har till och med hört en historia om en kille som kollegorna hittade i sin bil i jobbets parkeringshus på eftermiddagen. Han hade parkerat där på morgonen men sedan inte haft en aning om hur man tar sig därifrån in till arbetsplatsen. Själv satt jag på ett kundmöte och kunde plötsligt inte svara på de enklaste av frågor. Om du har gått in i väggen så har du kanske också en tidpunkt eller ett tillfälle då du vet att du träffade väggen.

Om du befinner dig i utmattningstratten just nu så kan det där tillfället då du går in i väggen komma när som helst. Kanske imorgon, kanske om två år. Med detta så vill jag inte skrämma upp dig, .. eller jo. Det är faktiskt precis vad jag vill. Jag vill att du tar dig själv och ditt liv på allvar. Du är också viktig. Du är lite för viktig för både dig själv och din omgivning för att plötsligt en dag bli helt inkapabel till att göra de enklaste saker.

Ta dig själv och ditt liv på allvar. Om du är på väg nedåt i utmattningstratten, vad är ditt första steg till att kravla dig ut ur den?