Forskarna är överens: mindfulness är bra mot stress. Själv har jag i alla år tyckt att det känns lite flummigt med medveten närvaro och liknande tekniker. Detta fick mig att gräva i frågan: varför är mindfulness egentligen bra mot stress?
Detta är mindfulness
I mitt jobb som föreläsare möter jag många människor som är stressade. Jag möter även många som har en tydlig förutfattad mening om att mindfulness är flum-flum och handlar ungefär om att sitta i lotusställning på en bergstopp och meditera. Många verkar tycka att mindfulness känns som att slösa bort sin dyrbara tid på någonting onödigt. Framförallt känns det helt enkelt otroligt tråkigt att sitta still och inte göra någonting. Jag har varit exakt likadan. Idag har jag lärt mig att mindfulness är betydligt mindre avancerat än så.
Mindfulness handlar i korthet om att vi observerar vad som händer just nu snarare än att vi funderar på annat. Istället för att fundera på vad vi ska äta till middag ikväll så känner vi regndropparna mot ansiktet. Istället för att fundera över det som sades på mötet i förmiddags så känner vi smaken av den kopp kaffe vi just nu smuttar på. Det handlar inte om att sitta tyst och stilla i lotusställning. Det kan snarare handla om att faktiskt känna hur bilen accelererar när vi gasar eller att känna den sköna värmen av vattnet i duschen.
De positiva effekterna
Dr. Norman Farb vid University of Toronto beskriver det som att vi har två olika typer av uppmärksamhet. Antingen funderar vi saker som hänt eller som ska hända. Vanliga exempel kan vara vad vi ska äta till middag eller om vi ska planera in någon skidsemester kommande vinter. Denna typ kallar Farb för ”standardläget”. Den andra typen handlar mer om att vi känner regndropparna eller smaken av koppen kaffe. Detta kallar han för en ”direkt upplevelse”. Ingen av dessa typer är bättre än den andra men vi tenderar att använda standardläget per automatik.
Mindfulness är den direkta upplevelsen. Ju mer vi övar på att hamna i ett stadie där vi faktiskt upplever vad som händer just nu, desto lättare har vi att komma tillbaka till den om och om igen. När vi är i den direkta upplevelsen så uppmärksammar vi hur vi mår. Vi upptäcker vad vi mår bra av och hjärnan lär sig då, undermedvetet, att söka sig till liknande upplevelser i framtiden. Vi upptäcker också lättare om vi har ont någonstans eller om vi känner oss stressade eller trötta. Hjärnan börjar då undermedvetet hitta lösningar: hur kan jag slippa tröttheten eller smärtan? När vi är i en direkt upplevelse så blir det som att vi zoomar ut lite från allt som händer i livet. Forskningen visar att bland annat att hjärnans alarmcentral, amygdala, lugnar ner sig. Det gör kroppen mindre stressad.
Flera tusen studier visar att mindfulness kan ge bättre sömn, bättre koncentration, bättre självinsikt, bättre immunförsvar, minskad stress och en hel hög andra positiva effekter. Allting börjar med att vi bara försöker känna smaken av vår kopp kaffe.
Framkalla den direkta upplevelsen
Olof Röhlander beskriver det på ett enkelt sätt i sin bok ”Konsten att njuta av livet och ändå få saker gjorda”. Han menar att vi lite oftare borde säga meningar som ”aaah”, ”mmm” och ”detta är livet”. Varje gång du sätter dig ner i en skön stol, säg ”aaah”. Varje gång du dricker en god kopp kaffe, säg ”mmm”. Varje gång du gör någonting roligt, säg ”detta är livet”. Visst låter det lite fånigt, men det fungerar! Det är otroligt enkla sätt att hamna i den direkta upplevelsen utan att behöva sätta sig i lotusställning och fokusera på andningen.
Det finns givetvis en hel del kurser och bra tips på nätet om mindfulness. Om du är intresserad så är det absolut en bra väg att gå. För den som känner att mindfulness-tjatet ibland liknar en religion vill jag bara säga följande: känn solens strålar mot ditt ansikte. Känn smaken av din lunch idag. Börja där, det hjälper mot stress och utbrändhet.