• Onsdag 16 augusti 2017

För några veckor sedan publicerade forskare vid Stanford University intressanta resultat: om du anser dig själv vara mer fysiskt aktiv än andra i samma ålder så lever du längre. Detta oavsett hur mycket du tränar eller hur fysiskt aktiv du faktiskt är.

Den mentala inställningen spelar roll

Det är lätt att bli stressad över dagens träningshets. Spinningpass på gymmet skall varvas med yoga och kanske ett och annat ultramaraton. Den som endast väljer att jogga en gång i veckan kan snabbt känna sig passé och i värsta fall tappa gnistan i jämförelsen med andras höga ambitionsnivåer.

Jag har tidigare skrivit om att det är livsfarligt att stressa, men bara om vi tror att det är farligt. Det finns även forskning som undersökt personal som städar hotell. De i personalen som upplever att de har en hög fysisk aktivitetsnivå har bättre fysiska hälsovärden (blodtryck, fetma m.m.) än de som inte anser att de är fysiskt aktiva. Det faktum att alla som städar hotellrum är fysiskt aktiva i sina arbeten verkade inte spela någon roll. Statistiken i forskningen har givetvis justerats mot deltagarnas övriga fysiska träning utanför arbetet.

Det verkar alltså som att vårt mindset spelar en viktig roll i hur vi mår, både mentalt och fysiskt.

Ny forskning ger ytterligare tyngd

I en rykande färsk forskningsrapport med namnet ”Perceived Physical Activity and Mortality: Evidence From Three Nationally Representative U.S. Samples” har den mentala inställningen ytterligare undersökts. Forskare vid Stanford University har gjort en djupdykning i data för över 60 000 vuxna personer i USA. Syftet var att undersöka kopplingen mellan individens uppfattning av den egna fysiska aktivitetsnivån och deras dödlighet. Statistiken har justerats mot verklig fysisk aktivitetsnivå, socioekonomiska faktorer, personernas beteendemönster samt en hel del andra faktorer. Syftet var att verkligen renodla personernas inställning till den egna fysiska aktivitetsnivån.

Resultatet är tydligt: de som upplever att de tränar mer än andra i samma ålder har en klart minskad dödlighet jämfört med de som upplever att de tränar mindre än andra personer i samma ålder. Detta gäller alltså oavsett hur mycket personerna verkligen tränar. Den mentala inställningen verkar därmed påverka välmåendet.

Strunta i hur mycket grannen tränar

Vad lär vi oss av detta? Vi måste sluta jämföra oss med andra människor och vara nöjda med det vi gör. Om vi endast tar en enda joggingrunda per vecka så är det alldeles utmärkt för vår hälsa. Låt oss inte stressas över att grannen genomför en svensk klassiker eller att kollegorna går till gymmet varje lunch.

Låt oss se den träning eller den fysiska aktivitet vi faktiskt har i vårt liv, erkänna den och vara nöjda med oss själva. En joggingrunda per vecka är trots allt mycket mer än vad många andra presterar i sina liv. Om du tror på detta så lever du längre.