• Onsdag 25 januari 2023

När du vill lösa ett problem i livet, vill du komma bort från problemet eller komma fram till lösningen?

Fel spår

Under de år då jag jobbade som en sönderstressad galning hade jag en stor längtan. Jag trivdes nämligen inte alls i min situation. Jag längtade bort från min lilla lägenhet. Jag längtade bort från en massa krav och åtaganden. Dessutom ville jag bort från vinterslasket, låta bli att äta för mycket godis och sluta vara sådär trött hela tiden. Då skulle allting bli bra, eller?

Problemet var att jag inte mådde bättre oavsett vad jag gjorde. När jag hade flyttat till ett större boende, fått kontroll på omgivningens krav och även flytt vinterslasket både en och två gånger så började det gnaga igen. Kanske var jag på fel spår. Det kanske fanns någonting annat som jag behövde rätta till i mitt liv?

Snabba lösningar

Jag längtade efter massor av förändringar men efter varje förändring så blev det ingen skillnad. Jag mådde fortfarande lika dåligt. Nu i efterhand ser jag vad som gick snett. Mitt misstag var att jag längtade bort från någonting istället för att längta till någonting. När du längtar bort från någonting så tenderar du nämligen att sluta med dina åtgärder när du kommit tillräckligt långt bort från problemet.

Låt säga att du har en inflammerad fot och längtar bort från smärtan. Om du börjar en veckokur mot din inflammerade fot så kanske det känns bättre redan efter tre dagar, och då slutar du kuren. Det har ju uppnått ditt mål, nämligen att komma bort från smärtan. Eftersom du inte genomförde hela veckokuren så riskerar inflammationen att komma tillbaka inom kort. Om du på samma sätt längtar efter att bli av med din trötthet så häver du kanske i dig tre koppar kaffe och sedan är du piggare och därmed nöjd. Du slutar med åtgärderna när du känner dig lite mindre trött. Eftersom du inte gjorde några långsiktiga insatser kommer du att bli trött igen efter ett par timmar.

Långsiktiga lösningar

Om du istället längtar till någonting, istället för bort från någonting, så tenderar resultatet att bli annorlunda. Om längtar efter mindre smärta i din fot så kan du istället längta efter en stark fot som klarar fem kilometers löpning. Då kommer du inte att sluta med din kur efter tre dagar. Du kommer göra klart hela kuren och kanske jobba med stärkande övningar som gör att foten blir helt smärtfri framöver.

På samma sätt, om du längtar bort från trötthet så kan du istället längta till hög energi. För att uppnå ett stadium av hög energi så räcker det inte med tre koppar kaffe. Troligtvis behöver du få ordning på din nattsömn, stöka undan olika bekymmer i livet och kanske göra upp med några dåliga relationer. Efter dessa insatser så kommer du i större omfattning att känna dig energifull istället för trött.

 

Ta några sekunder och tänk efter. Längtar du bort efter någonting och i så fall vad? Om du istället skulle vända på steken och längta till någonting, vad skulle det då vara? Och vilka åtgärder skulle du då göra i ditt liv?