• Onsdag 28 juni 2023

Sömn – så skönt när vi lyckas att sova gott. Om vi inte lyckas sova så behöver vi kanske lösa ett par problem, men för att orka detta krävs god sömn. Låt oss kika på hur vi kan lösa detta moment 22.

Få ordning på sömnen först

Jag har skrivit mängder av veckobrev genom åren med ett viktigt budskap: du måste få ordning på din sömn först, sedan kan du ta tag i alla andra punkter i livet. Orsaken är enkel. Om du inte sover ordentligt så blir du ett vrak. Du kan ha ett perfekt liv där allting är under kontroll. När du sedan låter bli att sova ordentligt så faller allt detta. Sömn är den enklaste vägen till att må dåligt.

Det handlar alltså om att få ordning på sömnen först. Men hur gör vi detta när hjärnan är full av stress och när vi vaknar mitt i natten med en massa tankar så att det blir omöjligt att somna om? Här finns ett ett viktigt steg som vi behöver göra allra först.

Din upplevelse

Stress är en upplevelse. Om du tror att du ska få skäll på mötet så är din puls troligtvis hög när du kliver in i rummet. Om du istället tror att du ska bli hyllad på mötet så går du in med en helt annan känsla. Samma sak gäller uppgifter. Om du tror att du måste vara klar om fem minuter så är stressen maximal. Om du sedan får veta att du har till nästa vecka på dig så sjunker axlarna snabbt.

Sömn fungerar likadant. När du vaknar mitt i natten med en hjärna som är full av tankar så handlar det om din upplevelse. Om du går och lägger dig med en känsla av att allting är kaos så ökar sannolikheten för att din hjärna väcker dig mitt i natten för att reda ut det där kaoset. Om du istället lägger dig med en känsla av att ”det kommer ordna sig” så minskar sannolikheten för att hjärnan väcker dig.

3 steg till bättre sömn

Jag förstår om du tycker detta låter väldigt enkelt och banalt, men din upplevelse kan vara det som väcker dig på natten. Upplevelsen härstammar givetvis från ett riktigt problem och det bästa vore att lösa det där stora problemet. För att lösa problemet krävs energi och därmed sömn. Detta blir lätt ett moment 22. Börja därför i den andra änden genom följande steg:

  1. Gör det som krävs för att du ska uppleva att ”det kommer ordna sig”. Kanske kan du be om mer tid, be om hjälp från någon annan eller bara prata med en medmänniska för att lätta på trycket
  2. Samla energi genom ett par nätter med godare sömn
  3. Nu när du har energi, passa på att lösa det verkliga problemet

En viktig komponent till

För att denna strategi skall fungera så kan det krävas en komponent till. När din hjärna väcker dig mitt i natten och huvudet snurrar av tankar så kan det betyda en enkel sak: din hjärna fick inte tid över till att tänka de där tankarna på dagtid. Du kanske sysselsatte dig med uppgifter hela dagen lång. Både till och från jobbet lyssnade du på en ljudbok eller en podcast. På kvällen kollade du på en TV-serie eller bläddrade i mobilen. Hjärnan fick inget tillfälle att tänka dina tankar, därför tar den första bästa tillfälle till att göra detta. Det tillfället är mitt i natten.

Se därför till att din hjärna verkligen får tänka de där tankarna på dagtid. Ägna fyra minuter varje dag åt att bara glo. Ta en promenad eller sätt dig ner och bara glo. Tryck inte bort några tankar – tänk dem! Låt stressen komma upp till ytan, känn dina känslor, observera dina tankar. Din hjärna får äntligen slappna av och tänka det som behöver tänkas. Förhoppningsvis behöver hjärnan då inte väcka dig mitt i natten i samma utsträckning.

När kan du glo?

Har du svårt att få ordning på din sömn? När kan du då sätta dig och bara glo i fyra minuter för att låta din hjärna tänka dina tankar? Och vad kan du göra för att snabbt uppleva känslan ”det kommer att ordna sig”?