• Onsdag 12 juli 2017

Forskare och psykologer är överens: det finns gemensamma mönster i beteendet hos de som kör in i väggen. Låt oss ta en titt på vilka dessa är.

Mönster är mer intressant än signaler

När vi är stressade så kan vi få svårt att sova, vi kanske glömmer saker och kan inte fokusera ordentligt. Detta är vanliga varningssignaler som talar om för oss att någonting är snett. Jag är övertygad om att vi alla känner till våra egna signaler. Vi vet att vi har för mycket att göra när vi börjar få ont i magen på det där speciella sättet, och så vidare.

Signaler är intressant och viktigt men beteendemönster är ännu viktigare. Om vi har svårt att sova en kväll så betyder inte det att vi håller på att köra in i väggen. Om vi däremot har svårt att sova varje söndagskväll så har vi ett farligt mönster. Detta mönster talar kanske om för oss att vi inte vill gå till jobbet måndag morgon. Arbetsbelastningen kanske är för hög, kollegorna kanske är för otrevliga. Dessa mönster är väldigt svåra att upptäcka själv, det är lättare att se andras mönster än sina egna. Låt oss ändå försöka upptäcka vilka mönster vi själva har. Här kommer en samling vanliga beteendemönster hos människor som drabbas av utbrändhet.

Vanliga beteendemönster för den som går in i väggen

1. Perfektionism

Ett vanligt mönster är den perfektionistiska ådran. Mindre än perfekt duger inte, kraven är skyhöga. Att lämna ifrån sig ett halvdant arbete duger inte.

2. Ställer upp för andra

Den utbrände är ofta lojal, empatisk och vill undvika konflikter. Engagemanget är ofta allt-eller-inget och det finns en strävan efter att bli gillad eller godkänd av andra människor. Personen är mån om att andra ska må bra och vill undvika skuld så långt det går.

3. Står inte upp för sig själv

Svårigheter att säga nej är ofta ett mönster. Eftersom den drabbade gärna vill behaga andra i sin omgivning uttrycker hen inte signa egna behov tillräckligt mycket. Andras behov går ofta före och de egna önskemålen får stå åt sidan i olika grad.

4. Blundar och kör

Den drabbade är en driven person, hen är van att pressa sig själv och att köra på i fullt tempo. Signaler ignoreras och det slarvas med grundläggande saker såsom mat och sömn.

5. Icke-flexibel

Ett mönster som det inte pratas lika mycket om är svårigheten att anpassa sig till förändringar. Den som har kört in i väggen kan ibland ha haft det svårt att vara tillräckligt flexibel i miljöer där det sker yttre förändringar. Hen har inte kunnat variera sin egna insats till omgivningens krav.

 

Se över dina egna mönster. Finns det någonting i listan ovan som reser varningsflagg? Vilket är då det första steget till en förändring?