• Onsdag 22 mars 2017

I slutet av 2016 gjorde jag en undersökning i tunnelbanan om smartphone-användningen bland resenärer. Resultaten ger en hel del intressant att tänka på.

Jag har länge funderat på varför så många personer pillar på sin smartphone i både kollektivtrafiken och i andra sammanhang. Jag har i tidigare veckobrev skrivit om att det känns skönt att koppla av med sin mobil och också resonerat om att vi ofta får input men sällan tillåter output. Vid ett tillfälle åt jag middag med min fru. Jag råkade överhöra samtalet vid bordet bredvid, mannen skulle gå på toaletten. Mannens bordsdam tog omedelbart upp sin mobiltelefon och pysslade med den ända tills mannen kom tillbaka. Vi är nog många som sett detta beroendeliknande mönster i många sammanhang och därför bestämde mig för att försöka sätta siffror på fenomenet.

Från mitten av november till mitten av december förra året lyckades jag observera vad totalt 138 personer egentligen hade för sig på tunnelbanan. Jag observerade bara de personer som satt ner eftersom stående personer inte på samma sätt kan välja vad de vill göra. Personerna hade suttit ner mellan minst två stationer så att de hunnit komma till rätta och jag tog en ögonblicksbild mellan Midsommarkransen och Liljeholmen i Stockholm. Tidpunkten varierade mellan klockan 7 till 9 på morgonen och jag satt i olika vagnar olika dagar, sannolikheten för att samma person har observerats två gånger bör vara liten.

Här är resultatet:

61% pillar på sin smartphone i tunnelbanan

61% pillar på sin smartphone medan 12% glor. För mig är detta de två mest intressanta siffrorna. Läs gärna mitt tidigare resonemang om input, output och om att glo, utifrån den drar jag följande slutsatser om undersökningen:

  • 69% får input (pillar på smartphone eller läser)
  • 14% får output (glor eller sover)
  • 7% som använder hörlurar får antingen input om de lyssnar på något eller output om lurarna används för tystnad
  • Återstående 10% som pratar med varandra eller sminkar sig är svåra att uttala sig om, jag tror att ett samtal med en annan människa kan vara antingen input och output beroende på situation och samtalsämne

Vad gör du i kollektivtrafiken?