• Onsdag 31 juli 2019

En kopp kaffe kan ge oss en härlig smakupplevelse och trevliga fikadiskussioner med vänner. Den kan också göra oss lite piggare så att vi orkar utföra ännu fler saker. Låt oss ta en titt på ämnet adenosin, sömntryck och hur kaffe kan användas i fel syften.

Sömnens koppling till stress

Sömn är ett återkommande ämne i mina veckobrev. Detta beror helt enkelt på att sömnen är helt avgörande för att undvika utbrändhet. Du kan ha världens mest strukturerade vardag och du kan vara världsmästare i att säga nej till nya uppgifter. Inget av det där spelar någon roll om du inte sover ordentligt. Den som inte har fått sova ut på ett par dagar, veckor eller månader får svårare att fokusera på sina uppgifter och det tar längre tid att återkalla minnen. Förkylningarna riskerar att komma på ett löpande band och humöret är förmodligen i botten. Att regelbundet se till att du är utsövd är helt enkelt ett utmärkt recept för att slippa väggen.

Ett sätt att minska sitt sömntryck på är att dricka kaffe. En del har svårt att vakna ordentligt på morgonen utan en kopp kaffe och andra använder det för att orka med de där sista uppgifterna på jobbet. Jag har själv varit en kaffedrickare av rang och druckit alldeles för många koppar per dag. Frågan är hur bra det egentligen är att ständigt konsumera en massa kaffe för att bli pigg?

En mur mot adenosin

Kaffe är ett utmärkt sätt att bli piggare på. Eller om vi ska vara helt ärliga: det handlar om att dölja vår trötthet. I vår kropp har vi nämligen ett ämne som heter adenosin. För varje vaken timme så ökar halten av adenosin och efter 12-16 timmar så är den så hög att vi vill gå och lägga oss. Adenosinhalten signallerar nämligen till hjärnan att vi har varit vakna länge och att det börjar bli dags att sova. Om vi dricker kaffe så blockeras denna sömnsignal.  Kaffet blir ungefär som en liten mur mellan hjärnan och adenosinets signal och vips så känner vi oss inte så trötta längre.

Problemet med detta är att adenosinhalten fortsätter att stiga även om den inte kommer fram till hjärnan. Den samlas och väntar på att koffeinet ska rensas bort av vår lever. När kaffets effekt sakta men säkert ebbar ur så kommer all uppdämd adenosin att plötsligt ta sig fram till hjärnan likt en flodvåg. Om du nu inte snabbt får i dig ytterligare en kopp kaffe så kommer du garanterat känna dig rejält sömnig.

Njut av kaffet

Med adenosinet i åtanke så påbörjade jag ett enkelt experiment för ett par månader sedan. Jag slutade att dricka alla mina koppar kaffe för att se hur mycket dold trötthet jag hade i min kropp. Mycket riktigt så blev jag rejält trött och sömnig de första tre-fyra dagarna. Jag fick ta både tupplurar på dagarna och längre sömn på nätterna för att kunna fungera i min vardag. Efter ungefär en vecka kände jag mig pigg igen och efter två veckor hade mitt sug för kaffe helt försvunnit. Jag hade haft en hel del trötthet i kroppen som jag inte hade tagit hand om utan bara motat framför mig med hjälp av kaffe. Efter detta experiment kunde jag på allvar känna vilken typ av aktiviteter som gjorde mig pigg och vad som gjorde mig trött. Jag blev helt enkelt lite mer medveten om hur mina val i vardagen påverkar min energi och min sömn.

Jag påstår inte att du ska sluta dricka kaffe. Om du däremot är i en situation där du bara måste ha en kopp kaffe för att komma igång på morgonen eller bara måste ha en kopp kaffe för att inte somna efter lunch så är det dags att börja fundera. Sömnforskaren Matthew Walker hävdar att koffeinkonsumtion är världens mest missbrukade psykostimulantia och ett av de sämst kontrollerade läkemedelsexperiment som har utförts på människor.

Mitt tips till dig är enkelt: använd inte kaffe för att hålla dig vaken. Sov ordentligt istället så håller du dig vaken. Använd kaffe för den goda smaken, njutningen och möjligheten till en liten paus i vardagen.