• Fredag 20 januari 2017

Ibland har vi en riktig surdeg på vår att göra-lista som ger oss stress, det riktigt kryper i kroppen när vi tänker på den uppgift som vi vet att vi borde göra men av olika anledningar inte vill eller vågar. Det kan handla om att vi ligger efter tidplanen i projektet eller att vi har fått en dålig relation med en medmänniska som borde redas ut. Ångesten kommer som ett paket på posten: jag borde verkligen ringa den där kunden, eller jag borde verkligen plugga inför min tenta imorgon.

Det som ofta händer i dessa situationer är att vi börjar prokrastinera, det innebär att vi hittar på allehanda orsaker till att inte göra just den uppgiften som ger ångest. Vi flyr till en dålig film eller går igenom att göra-listan genom att prioritera, strukturera, planera och organisera i ett försök att lura oss med att det kanske kan finnas någon annan uppgift som är viktigare än surdegen. Det gör det inte. Det slutar inte sällan med att ingenting blir gjort, vi halkar efter i våra åtaganden och stress kommer som ett ytterligare lager ovanpå ångesten.

Min favoritteknik i dessa situationer heter ångestbaserad prioritering. Den uppgift du har ångest över, gör den. Nu kommer det att poppa upp en annan uppgift som du har ångest över, då gör du den. Troligtvis dyker en tredje uppgift upp som du har ångest över, och då gör du den. Det intressanta är att för varje ångestuppgift som dyker upp och betas av så minskar ångesten, den blir mindre och mindre för varje uppgift. För varje ångestpuck som vi har betat av så lättar stenarna från axlarna rejält, vår stress minskar och en riktigt skön känsla av välbehag infinner sig redan efter den första uppgiften. Ofta kan det bara handla om ett enda telefonsamtal eller om ett enda mail och så är det över. Det här är självklarheter som vi redan vet, men varför gör vi det inte?

Det mest magiska med denna teknik är att den uppgift vi har ångest över, det brukar vara exakt den viktigaste och högst prioriterade uppgiften för oss i detta nu. Vi kan sluta fundera över våra prioriteringar, vår mage vet vad som har högst prioritet och hjälper oss genom att ge oss ångest över den.

Vilken uppgift har du ångest och stress över just nu? Sluta läs detta, tacka din mage och utför den. Nu!