Depression

Är depression kroppens försvar mot stress?

  • Onsdag 27 mars 2019

Den som har blivit utsatt för stress under en längre period riskerar att drabbas av nedstämdhet eller depression. Frågan är varför detta egentligen sker? Varför ser inte kroppen istället till att vi får mer resurser och energi för att ta oss ur vår stressiga situation?

Boka en föreläsning om stress!

Konferens, kickoff eller vanligt veckomöte? Boka en specialanpassad session till din arbetsplats. Jag vill vara på plats innan någon kör in i väggen!

Läs mer >

En flytande gräns

När jag var sjukskriven för utmattningssyndrom så drabbades jag av nedstämdhet och depression. Gränsen mellan dessa är flytande och det finns olika nivåer. För min del handlade det vissa dagar om att jag jag kände en meningslöshet i livet som fick mig att inte vilja göra någonting alls. Andra dagar kände jag mest för att köra med bilen ut för en klippa för att slippa allt. Jag tog och fick hjälp med detta och är idag tacksam för erfarenheten det har givit mig. Eftersom jag har nuddat livets botten så är det lättare att idag uppskatta det jag har i mitt liv.

En viktigt fråga är varför vi egentligen drabbas av depression? Vår kropp har alla möjliga mekanismer för att få oss att överleva på bästa sätt. Varför finns det en mekanism i kroppen som får oss att plötsligt tappa hoppet om allt och inte klara av att utföra de enklaste vardagsrutinerna?

Depression är ett försvar

Överläkaren Anders Hansen, författare till bland annat ”Hjärnstark”, kom nyligen ut med en ny bok som heter ”Skärmhjärnan”. Jag kan varmt rekommendera den boken till alla som vill lära sig mer om stress. I boken resonerar Hansen om varför vi egentligen blir deprimerade. Människan är ju trots allt ett flockdjur som behöver samarbeta med andra för att överleva. Varför finns det en funktion som får oss att istället ta distans till andra människor?

Hansens resonemang är enkelt: depression är kroppens försvar mot en skadlig miljö. Om du befinner dig i en miljö som gör att du hela tiden utsätts för stress så ger kroppen dig en depression. Det gör nämligen i att du slutar att umgås med de där människorna som är skadliga för dig. Du sluter dig och slutar att befinna dig i den skadliga omvärlden som ger dig stress och som får dig att må dåligt. Eftersom du själv inte har gjort detta tidigare så säger kroppen stopp och hjälper dig att överleva genom att ge dig en depression.

Säck tack till din depression

Det resonemang som Hansen levererar är givetvis en teori snarare än en sanning. Däremot gillar jag tankesättet: din depression är till för att hjälpa dig, inte för att stjälpa dig. Jag har som sagt själv fastnat i depression så jag vet hur svårt det kan vara att känna lust, energi och glädje i dessa stunder. Om du är nedstämd eller deprimerad så kanske denna teori ändå kan få dig att känna att det är helt okej att vara riktigt nere. Tack depressionen för att du på något konstigt sätt faktiskt vill hjälpa till och få oss alla att överleva. Låt oss ta signalen om nedstämdhet och depression på allvar och agera för att hamna i en bättre miljö som inte är lika skadlig men låt oss samtidigt inte vara rädda för depressionen.

 

Känner du dig nedstämd eller deprimerad? Ta hjälp från vänner eller från en terapeut för att hitta din fortsatta väg i livet, det är viktigt. Tänk samtidigt att din depression inte är någonting annat än en hjälp och ett försvar.