Tid

Är det verkligen brist på tid som ger dig stress?

  • Onsdag 16 september 2020

Om du har hamnat i en stressig rävsax med för många uppgifter och för lite tid till förfogande – är det då verkligen tid som du saknar i ditt liv?

Boka en föreläsning om stress!

Konferens, kickoff eller vanligt veckomöte? Boka en specialanpassad session till din arbetsplats. Jag vill vara på plats innan någon kör in i väggen!

Läs mer >

För mycket att göra och för lite tid

Ibland saknar vi tid. Vi hinner inte med allt som ska göras. Vi hinner inte få tid till oss själva eller våra hobbies. Vi hinner inte göra allting på ett ordentligt sätt. Stressen kan vara maximal när vi vet att vi har för mycket att göra samtidigt som vi har alldeles för lite tid till vårt förfogande. När jag hamnar i den här sitsen så brukar jag ställa mig frågan: är det verkligen tid som jag saknar i mitt liv?

När planen är att misslyckas

Låt säga att du har flera uppgifter som måste vara färdiga före lunch och det är omöjligt att hinna med allihop. Då skulle problemet kunna handla om att planeringen varit undermålig. Du kanske har fått för många uppgifter och alldeles för lite tid från början. Planen har då misslyckats i samma stund som den har uttalats. Här finns det inte mycket att göra eftersom det var dömt att misslyckas redan under planeringen. Du kommer att misslyckas med att genomföra alla uppgifter. Det enda du kan göra är att se till att planen är rimligare nästa gång.

Men om planen faktiskt var rimlig och du hade både tid och resurser att genomföra den, då består din tidsnöd av något annat problem. Då har du inte arbetat inför denna förmiddag i rätt takt för att uppgifterna ska bli färdiga i tid. Det behöver inte betyda att du är dålig eller lat. Antingen så har det kommit andra oförutsedda uppgifter som du har prioriterat eller så kan problemet handla om någonting helt annat: brist på energi.

När kroppen tvingar dig till viloläge

Om du har låg energi så kommer din hjärna och kropp att söka sig till viloläge så snart den kan. Om du då har ett par uppgifter som inte behöver vara färdiga förrän nästa vecka, då är det nära till hands att göra någonting helt annat. Du kanske lägger dig på soffan framför Netflix, fastnar i sociala medier eller, i bästa fall, går och lägger dig en stund. När du är trött och har en hjärna full av stress, då behövs det lite press för att du ska göra dina uppgifter. Annars hamnar du i viloläge. När du hamnar i viloläge så blir ingenting gjort, och då kommer du lite senare att hamna i den där paniksituationen när du plötsligt ligger efter med allting.

Det är helt okej att vara i en sits där du har mycket att göra om du samtidigt får rätt återhämtning. Om du ska få mycket gjort så är det, i längden, ingen vits att jobba alla kvällar, helger och lediga stunder. Det är betydligt effektivare att använda dessa stunder till att göra någonting som ger dig energi. På så vis får du mer gjort när du väl jobbar, och då slipper du hamna i tidsnöd.

Är det verkligen tid du saknar?

Nästa gång du hamnar i en rävsax med för många uppgifter och för lite tid, fundera då på de enkla frågorna: är det verkligen tid jag saknar i mitt liv? Kan det vara energi som saknas i mitt liv? Vad kan jag göra den kommande veckan för att jag ska ha mer energi nästa vecka och undvika samma situation igen?