• Onsdag 5 juni 2019

En arbetsplats med öppna ytor, hög ljudnivå, många störande moment och kollegor som avbryter. Kort och gott: inget blir gjort. I mitt arbete som föreläsare träffar jag många som säger att de ibland sätter sig på ett café eller jobbar hemma för att kunna utföra sitt arbete. Är det rimligt?

Jag trivs bäst i öppna landskap

Ulf Lundell skrev en dunderhit för ett par decennier sedan som knappast symboliserar dagens arbetsplatser. Det är ingen hemlighet att många vantrivs i ett öppet kontorslandskap eller ”aktivitetsbaserat kontor”. Problemet finns inte bara i kontorsmiljöer även om just detta veckobrev kommer att fokusera på det.

I mitt arbete som IT-konsult har jag ofta haft uppgifter som kräver fokus. Jag behöver komma ner i djupet med mina tankar för att kunna lösa ett problem, skapa en struktur eller skriva ett dokument. Varje gång någon har avbrutit mig så har jag tappat mitt fokus. Sedan har jag behövt arbeta mig tillbaka till fokus igen för att åter bli avbruten av ett störande moment. Det har helt enkelt varit svårt att utföra mina uppgifter på ett effektivt sätt.

Energislöseri gör oss sårbara för stress

Att ständigt ryckas upp ur fokus och sedan försöka hitta tillbaka till det där tankemönstret igen gör våra hjärnor tröttare. Det krävs en hel del extra energi för att ständigt skifta mellan olika uppgifter istället för att arbeta fokuserat med en sak i taget. Läs gärna mina tidigare veckobrev om fokus om du vill ha ytterligare resonemang på temat. Detta energislöseri gör oss tröttare vilket skapar en rad problem. Vi behöver kanske jobba flera timmar för att hinna klart, vårt resultat kanske blir av sämre kvalitet eller så kanske vårt humör tryter när vi kommer hem på kvällarna. Framförallt gör energislöseriet oss mer sårbara för stress.

Om du jobbar på en arbetsplats som har en rörig miljö så har du säkert tänkt att det vore bättre att arbeta hemifrån eller från ett café för att få någonting gjort. Eventuellt har du detta som en regelbunden rutin för att få allting att gå ihop. Om detta är en normal procedur på din arbetsplats så behöver du och dina kollegor ställa er en enkel fråga: hur kommer det sig att vår arbetsplats är det sämsta stället att utföra arbetet på? Borde inte arbetsplatsen vara det bästa stället att utföra arbetet på?

Hur ser din perfekta arbetsplats ut?

Låtsas nu att din arbetsplats vore den absolut bästa platsen att utföra ditt arbete på. Föreställ dig att den till och med är bättre än ditt hemmakontor eller det där härliga caféet runt hörnet. Hur skulle arbetsplatsen se ut då? Hur hade ljudnivån varit? Hur hade alla kollegor gjort för att ge varandra ett bra arbetsklimat? Vilka möbler hade ni haft?

Tillåt dig själv att ta upp denna fråga på dagens lunch, eftermiddagens fikastund eller nästa avdelningsmöte. Hur kan du och dina kollegor göra för att arbetsplatsen ska bli det bästa stället att utföra jobbet på? Ulf Lundells dunderhit kanske kan bli ert goda signum?