Har du en situation som kräver fokus? Behöver du samtidigt vara tillgänglig? Då har du hamnat i en rävsax som riskerar skapa stress.
Varje onsdag sedan 2017
Varje onsdag ger Andreas ut ett veckobrev om stress, sömn och hjärnan. Veckobrevet är en perfekt påminnelse och sporre till dig varje vecka för din stresshantering.
Samtliga veckobrev är skrivna av Andreas, alltså en människa, helt utan hjälp av generativ AI.
God läsning!
Fokus eller tillgänglighet – inte båda
Konsten att sluta bry sig
Vad bryr du dig om i ditt liv? Vad borde du bry dig om i ditt liv? Låt oss kika närmare på konsten att sluta bry sig.
5 tips på hur du undviker väggen när du jobbar hårt
Om du har en riktigt tuff period i ditt liv så finns risken att du närmar dig väggen. Även om det inte finns någon snabbfix mot utmattning så ska jag ändå sammanfatta några snabba konkreta tips på hur du överlever när det är kämpigt.
Minska din stress med påhittade såpbubblor
När hjärnan är överfylld av tankar och full av stress så kan det vara svårt att fokusera på en enkel uppgift. Detta kan vi hantera med hjälp av påhittade såpbubblor.
Blir du stressad av interna eller externa distraktioner?
Det finns stora och farliga effekter av långvarig stress såsom hjärtinfarkt och långvariga muskelsmärtor. Idag ska vi däremot titta på en lite mindre farlig, men ack så problematisk åkomma: svårigheten att fokusera på en sak i taget.
Är din arbetsplats det sämsta stället att utföra jobbet på?
En arbetsplats med öppna ytor, hög ljudnivå, många störande moment och kollegor som avbryter. Kort och gott: inget blir gjort. I mitt arbete som föreläsare träffar jag många som säger att de ibland sätter sig på ett café eller jobbar hemma för att kunna utföra sitt arbete. Är det rimligt?
Forskarnas slutsatser om fokus
Det finns en del forskning som förklarar varför vi inte lyckas fokusera på en sak i taget. Ibland kan vi skylla på en rörig arbetsmiljö men vad händer om vi inte kan hålla fokus ens när vi är ensamma?
Att göra en sak i taget sparar tid och energi
Ibland känns det sådär härligt effektivt att göra två saker samtidigt. Att skriva mail samtidigt som vi deltar i ett webbmöte känns smidigt och smart. Många pratar däremot om att vi ska göra en sak i taget, är det verkligen bättre? Låt oss reda ut denna fråga.
Musik eller tystnad, vilket ger bäst avkoppling?
Sedan 1960-talet har kontorslandskap blivit mer och mer vanliga i de svenska kontoren. Buller och sorl har blivit en vardag för kontorsarbetare och det kan ibland kännas svårt att fokusera i en miljö med ständiga avbrott och pratande kollegor. Om vi ska få avkoppling efter en arbetsdag med en massa ljud, är det då bättre att lyssna på avslappnande musik eller att sitta i kompakt tystnad?
Kan vi hamna i flow om vi är stressade?
Vi fokuserar för att skriva ett dokument, telefonen ringer. När samtalet är över ska vi fortsätta på dokumentet igen, då knackar en kollega på axeln och ber om hjälp. När vi återigen skall fortsätta med dokumentet har vi ingen aning om vart vi var eller vad nästa stycke skulle handla om. Hur blev det såhär ineffektivt?