• Onsdag 25 mars 2020

När hjärnan är överfylld av tankar och full av stress så kan det vara svårt att fokusera på en enkel uppgift. Detta kan vi hantera med hjälp av påhittade såpbubblor.

När förmågan att fokusera avtar

Jag vet inte hur många gånger jag har suttit i kollektivtrafiken med en överfylld hjärna som inte kan tänka klart. På väg in till jobbet så har min hjärna varit fylld av de uppgifter som jag har framför mig och stressen är hög redan innan jag har klivit in på arbetsplatsen. Under dessa år då jag jobbade som en galning så var detta mer regel än undantag.

Problemet med detta stadium är att förmågan att fokusera avtar. Koncentrationskrävande uppgifter kan vara svåra att genomföra eftersom hjärnan hela tiden hoppar runt och påminner om alla de andra sakerna på att göra-listan som också pockar på uppmärksamhet. I det här läget krävs det väldigt mycket ansträngning för att kunna koncentrera sig. Dessutom tar det längre tid att göra klart uppgifterna eftersom hjärnan inte vill sitta still. I slutändan har man alltså bränt både mer energi och mer tid på någonting som kanske skulle kunnat avverkas på halva tiden om vi bara hade lyckats fokusera. När saker tar längre tid än beräknat så blir det ännu svårare att hålla alla deadlines och stressen bara ökar. Det blir en ond spiral.

Arbeta med distraktionerna

Om vi har hamnat i denna situation så måste vi sätta oss ner och fundera över varför vi har hamnat här och hur vi kan komma ur det. Problemet är att det kan vara svårt att prioritera den typen av planering. När allting brinner och vi ligger efter i våra åtaganden, då finns det helt enkelt inga marginaler för att börja analysera varför vi har hamnat i denna onda cirkel. Det är bara att försöka jobba sig ur den. Om detta fortsätter lite för länge så är vi på spikrak väg mot väggen.

Ett av tricken för att komma ur den här typen av ond cirkel är att försöka arbeta med distraktionerna. Om du kan få din hjärna att lugna ner sig och inte distrahera dig så mycket så blir det enklare att fokusera på det du arbetar med just nu. Jag har under åren provat olika typer av övningar, låt mig dela med mig av den övning som faktiskt fungerade bra för min del.

Föreställ dig såpbubblor

Nästa gång du behöver vänta på någonting såsom ett möte eller en buss, lägg ner mobilen i fickan och blunda. Av alla tankar som rusar i ditt huvud, välj en. Låt säga att det handlar om att du måste göra klart den där presentationen till imorgon. Förställ dig att själva tanken på den presentationen hamnar i en påhittad såpbubbla som svävar framför dig. Nu väljer du nästa tanke, det kanske handlar om att du måste köpa nya skridskor till barnen. Lägg in dessa skridskor i en ny såpbubbla så att du nu föreställer dig två bubblor framför dig. Tanke nummer tre kanske igen handlar om den där presentationen, lägg in den i den första såpbubblan så att du grupperar dem.

Fortsätt lägga in allting i olika såpbubblor och till slut kanske du sitter där med 8-10 bubblor framför dig. Det kan givetvis vara både mer eller mindre. Efter ett tag så är hjärnan tom och tyst, alla tankar finns i dessa såpbubblor. Då tar du fram ett papper och skriver ner ett kort notis om varje bubbla så att du inte glömmer dem. Förhoppningsvis är din hjärna nu både tom och tyst.

Detta har för mig varit en väldigt enkel övning som har tystat ner min hjärna när den har varit full av brus. Hör gärna av dig och berätta om den även fungerar för dig, eller om du har en helt egen metod för att få din hjärna att lugna ner sig.