• Onsdag 10 juli 2019

Säg nej så minskar din stress. Är det verkligen så enkelt? Det är nämligen svårt att säga nej alla gånger. Däremot är det lätt att undvika att säga ja.

Säg nej för att minska stress

Det är lätt att fastna i tankesättet att allting löser sig om vi blir bättre på att säga nej. Säg nej till allt så minskar stressen. Säg nej till nya uppgifter, projekt och åtaganden så kommer din stress att minska radikalt. Det finns inget fel med detta tankesätt men i min värld är det lite enkelspårigt. Det är nämligen ofta svårt att säga nej.

Om en kompis frågar om vi kan hjälpa dem med flyttlasset så vill vi vara en bra kompis. Vi vill ofta vara en god vän som gärna hjälper till. Vill vara en god kollega som ställer upp när något projekt hamnat på efterkälken. Vi vill helt enkelt inte säga nej eftersom vi vill vara den där snälla, omtänksamma och hyggliga personen för vår omgivning. Därför är det ofta svårt att säga nej.

Ordförande trots tidsbrist

Det finns tillfällen då vi ställer upp för andra trots att vi kanske inte hade behövt göra det. Om något projekt på jobbet krånglar så kanske vi räcker upp handen snabbt och säger att ”det där kan jag fixa”. Om du sitter på bostadsrättsföreningens årsmöte och det saknas en ordförande för nästa år, är du då den som räcker upp handen och säger ”okej, jag kan vara ordförande”? Om du har detta mönster så innebär det inte nödvändigtvis att du är dålig på att säga nej. Däremot är du bra på att säga ja.

Det finns egentligen inget fel med att säga ja till nya åtaganden och projekt. När kalendern och att göra-listan däremot är full och när vi känner att stressnivån är hög så ska du absolut passa dig för att säga ja i onödan. Det kan vara svårt att säga nej ibland, men se åtminstone till att du inte alltid säger ja utan att bli tillfrågad. Om du ändå gör det så behöver du ställa en enkel fråga till dig: varför vill du alltid ställa upp trots att du inte kan? Behöver du den där klappen på axeln från andra för att må bra? Känner du att du inte duger om du inte presterar? Finns det någon annan orsak till ditt mönster? Ta en kopp kaffe och fundera igenom dessa frågor för där har du säkert svaret till varför du gärna säger ja.

Stoppa dig själv nästa gång

Är du bra på att säga ja trots att du inte blivit tillfrågad? Prova att stoppa dig själv vid nästa tillfälle. Så fort du upptäcker att du håller på att ta på dig något nytt utan att någon har frågat dig så provar du istället att sitta tyst. Känn efter vilken känsla du får. Om det är en jobbig känsla, vad tror du får dig att känna så? Och vad kan du göra åt det?