• Onsdag 7 februari 2024

Steget till att sitta och meditera är ofta otroligt långt för den hyperstressade. Det kan vara omöjligt att sitta still och tänka på ingenting. Låt oss kika på hur vi kan göra meditation skönt istället för ansträngande.

Stort steg till meditation

Jag pratar väldigt lite om meditation i mina veckobrev och föreläsningar. Detta kan te sig lite märkligt eftersom meditation kanske är ett av de snabbaste och mest effektiva sätten till att minska stress i vår hjärna. Det finns tusentals forskningsrapporter som styrker detta, ingen tvekan om den saken.

Samtidigt vet jag att det är ett väldigt stort steg till att regelbundet syssla med meditation. När jag var som mest hyperstressad för tio år sedan så fanns inte meditation på kartan. Min hjärna var full av stress och då hade jag ett stort behov av stresslindring som gav snabb effekt. Detta försökte jag få genom att fort bli av med just den där uppgiften som stressade mig för stunden. Jag försökte ständigt lösa just det där problemet som fanns framför näsan för tillfället. Hela dagarna gick åt att överleva genom att lösa de mest akuta problemen. Om jag någon gång försökte fylla på med energi så behövde jag aktiviteter som gav en stark kick eller direkt känsla av framgång.

Steget till att sitta och meditera kunde inte vara längre.

Allt kommer upp

Av naturen försöker vi hela tiden bli av med det som stressar oss just nu. När stressen är hög är det lätt att glömma eller fly bort från grundorsaken till vår stress. Kan det handla om att vi har ett grundproblem som är lite för jobbigt för att ta tag i? Kan det handla om att vi har en hög grundspänning i kroppen som gör att vi inte kan sitta still utan att må dåligt? Eller är det helt enkelt ett ganska jobbigt förflutet, eller en jobbig livssituation, som gör att vi flyr in i bedövande stress?

När vi mediterar kommer allt det där upp. De jobbiga tankarna. Den höga grundspänningen. De där problemen som vi måste ta tag i. Om vi har alldeles för mycket av dessa saker så mäktar vi helt enkelt inte med att meditera eftersom allting kommer till oss samtidigt.

Därför låter vi bli att meditera. Och därför pratar jag ganska lite om meditation. Ingen hyperstressad människa är nämligen intresserad av att höra om meditation, trots att det kanske är det mest effektiva av allt.

Meditation blir en prestation

Alla kan meditera. Du som har börjat gräva i de där problempunkterna i livet, börjat minska grundspänningen och påbörjat arbetet att reda ut ditt förflutna kan dock ha det lite enklare att klara av meditation. Nu uppstår nästa problem: meditation är svårt!

När vi sätter oss ner i tysthet och fokuserar på vår andning så flyter hjärnan iväg. Vi kommer på de där sakerna som vi måste göra imorgon. Hjärnan börjar tänka på det som hände igår och allting som vi inte får glömma att ordna i eftermiddag. Vi blir irriterade över att vi inte lyckas behålla fokuset på vår andning och tycker det är jobbigt. Meditation blir plötsligt en prestation där vi är ”dåliga” på att meditera.

Här har jag ett grundtips: det finns ingen dålig meditationsstund.

Hjärnan är som en glad liten hund

Jag utbildade mig till meditationsledare för ett år sedan och har mer och mer utforskat detta ämne. I min bok finns ingen dålig meditation. Om du sätter dig ner och försöker fokusera på din andning så får du en givande stund, oavsett om du lyckades tänka på andningen eller inte. Din hjärna fick nämligen en paus från alla intryck. Din hjärna fick äntligen tänka fritt istället för att styras av externa intryck.

Föreställ dig att din hjärna är som en glad liten hund i ett koppel. När du sätter dig ner och försöker tänka på andningen så springer den där hunden iväg. Kolla här, en död hamster! Oj, här har vi en stolpe jag vill sniffa på! Och här är en plåtburk som vi kan ta med hem! Här är det lätt att tvärt rycka i kopplet och säga åt hunden på skarpen att komma tillbaka. Vi ska fokusera på andningen, inget annat. Meditationen blir här en ansträngande prestation. Eftersom den där hunden alltid kommer att sticka iväg åt olika håll upplever vi oss som ”dåliga” på att meditera.

Prova istället att vara lite mer följsam. Säg att hunden hittade en död hamster. Häng då med och fundera lite över det som hunden hittat. Till slut kommer hundens intresse för hamstern att falna och då kan du följsamt plocka tillbaka fokuset till andningen.

Observera vart din hund tar vägen

Genom att tillåta dig själv vara lite mer följsam och våga slinka in i lite olika ämnen, minnen och tankar och sedan lugnt komma tillbaka så minskar prestationskravet. Du blir mindre och mindre prestationsinriktad. Istället tillåter du dig själv observera: oj, idag ville min hjärna tydligen tänka på det här minnet, och den där tanken. När du sedan tänkt litegrann på det som dök uppså kan du gå tillbaka.

Jag förstår att steget till meditation kan vara väldigt långt från din nuvarande situation. Om du ändå är nyfiken på denna effektiva stresshanteringsmetod så rekommenderar jag dig att prova i max 5 minuter. Sitt ner, observera vart din hund tar vägen, och släpp tanken på att det finns en dålig meditation. Då ökar sannolikheten för att din meditationsstund blir skön istället för ansträngande.

En viktig sak till: du behöver inte sitta i skräddarställning. Du behöver inte hitta den perfekta platsen. Sätt dig i soffan i vardagsrummet, gör det inte mer komplicerat än så.

När under den kommande veckan kan du sätta dig fem minuter och observera vart din hund tar vägen?