• Onsdag 30 december 2020

Om du är stressad, får du ökad eller minskad stress med tiden? Låt oss titta på hur vi hanterar vår stress beroende på åt vilket håll det lutar.

3 sätt för att hantera stress

Om du är i en situation som är full av stress så hanterar din hjärna det på något av följande tre sätt: fight, flight eller freeze. Förutom att hjärnan gör detta automatiskt åt dig så kan du även själv välja en av dessa tre metoder. Om vi översätter dem till enkel svenska så blir det:

  • Ta tag i problemet
  • Fly bort från problemet
  • Låt problemet vara

Låt säga att du har en chef som skapar stress för dig. Då kan det vara bra att ta tag i problemet och försöka lösa det. Om det inte fungerar så kan du välja att byta jobb och därmed fly bort från problemet. Om du vet att din chef själv ska sluta om en månad så kan du istället låta problemet vara. Problemet försvinner ändå av sig självt inom kort.

För att välja rätt metod så kan du ställa dig en enkel fråga: åt vilket håll lutar det?

Bättre eller sämre med tiden?

Om du har ramlat och skrapat upp ditt knä så brukar det räcka med att tvätta såret och sätta på ett plåster. Sedan kan du låta problemet vara, det läker av sig självt med tiden. Det lutar alltså åt att det blir bättre med tiden.

Om du istället har skadat ditt knä så att det måste opereras, då kan det behövas rehabilitering för att musklerna inte ska förtvina och så att knät ska börja fungera igen. Här måste du ta tag i problemet och börja göra knäövningar. Här lutar det nämligen åt att det blir sämre med tiden.

Vilken metod väljer du?

Vad gör dig stressad här och nu? Åt vilket håll lutar det? Om du låter problemet vara, blir det bättre eller sämre med tiden? Om det blir bättre med tiden så kanske det är helt okej att låta det vara. Om det däremot blir sämre med tiden så måste du ta tag i det eller fly bort från det.

Vilken metod väljer du, och vad är ditt första steg?