• Onsdag 17 juli 2019

Om du tror att vi sakta men säkert blir som våra vänner, vilka vänner har du i så fall? Låt oss fundera lite över hur vår umgängeskrets påverkar oss.

Vår umgängeskrets påverkar oss

Enligt motivationsgurun och entreprenören Jim Rohn så blir vi genomsnittet av de fem personer som vi umgås med mest. De personer vi omger oss med påverkar inte bara vårt beteende och vår attityd. I det långa loppet får vi ungefär samma lön och IQ som våra vänner.

Det finns även andra källor som styrker samma teori. Nicholas A. Christakis och James H. Fowler gjorde en undersökning om hur vår fetma påverkas av våra vänner. En av slutsatserna är lika tydlig som enkel: om våra vänner blir kraftigt överviktiga så ökar sannolikheten att vi också blir det.

Hitta ditt sammanhang

Om du blir påverkad av din omgivning, vilken omgivning har du? Umgås du med människor som skrattar och mår bra? Motionerar vännerna? Har de en bra balans mellan sina resurser och sin belastning? Eller umgås du med människor som sover för lite, stressar för mycket och ständigt verkar må dåligt? Oavsett vilka du umgås med, hur känner du att du blir påverkad?

Om du är i dåligt sällskap så påstår jag inte att du måste byta umgängeskrets. Det kan vara svårt att byta ut kollegor, grannar eller familjemedlemmar. Däremot kanske du kan spä ut din umgängeskrets genom att komplettera dina vänner med nya vänner. Om du exempelvis älskar att spela badminton men ingen av dina vänner gillar det, finns det någon badmintonklubb du kan söka dig till? Om du älskar att fiska, spela schack eller upptäcka okända ställen i stan och saknar någon bekant att göra detta med, finns det någon förening, kurs eller Meetup där du kan träffa likasinnade?

Fundera över din umgängeskrets

Om alla dina vänner håller ett högt tempo, ständigt har en full kalender, känner sig stressade och aldrig hinner med sådant som de älskar att göra så är risken stor att du blir likadan. Om normen i din umgängeskrets är att ”det är ballt att vara busy” så får du uppskattning från dina vänner när du ständigt hetsar från det ena till det andra. Uppskattningen kan göra att du omedvetet söker dig till samma livsstil som dina vänner. Svårare än så är det inte, det svåra kan dock vara att se detta mönster.

Fundera över vilka du brukar umgås med i ditt liv. Vilka gör dig till den människa du vill vara? Vilka påverkar dig åt fel håll och ger dig stress, tråkiga krav och dåligt samvete? Finns det någon umgängeskrets eller sammanslutning du istället skulle vilja vara en del av? Vilket är ditt första steg för att komma dit?

 

Ta fram din kalender och hitta en halvtimme under den kommande veckan då du kan sätta dig ner och fundera över dessa frågor.