• Onsdag 14 december 2022

Om jag ber dig att ta en kopp kaffe och bara stå och tomglo, blir du då uttråkad? Känner du att du måste aktivera dig själv? Där har vi en enkel indikator kring din stressnivå här och nu.

Uttråkad eller rastlös

”När jag bara står och tomglor så blir jag uttråkad och måste göra någonting”. Det är en ganska vanlig mening jag får höra. När jag träffar stressade personer, antingen i enskilda möten, coaching eller på mina föreläsningar, så förespråkar jag alltid att vi ska ställa oss och tomglo ett par minuter varje dag. Forskning, läkare och terapeuter säger nämligen samma sak: mindfulness och meditation är utmärkta tekniker för att minska stress i hjärnan. Jag förespråkar den enkla och vardagliga varianten: tomglo. Jag har skrivit en rad veckobrev om detta.

Känner du likadant, nämligen att du blir uttråkad när du bara står där och gör ingenting? Då finns det risk att du tror att denna uttråkning beror på avsaknaden av aktivitet. Du tror att du måste göra någonting för att slippa den uttråkande känslan. Och är det egentligen uttråkning du känner? Kan det vara rastlöshet, eller både och?

När du står still och vilar ögonen ut genom bussfönstret eller bara tomglor på den där tavlan i mötesrummet medan du väntar på ditt sällskap så kommer kanske uttråkningen. Du skyller på den. Du påstår att du måste göra saker för att må bra. Om du står still mår du dåligt. Prova då att tänka i en helt annan bana istället.

Olika känslor för bra och dåligt

Om du är lugn, trygg, tillfreds och fri från stress så påstår jag att du sällan känner dig uttråkad eller rastlös. När du är helt utvilad och tomglor så känner du troligtvis en helt annan känsla: en lust och ett sug! Du känner dig sugen på att göra det där du längtar efter och en lust att sätta igång omedelbart! Det är en väldigt härlig och positiv känsla i kroppen som säger att nu kör vi! Du mår bra!

Uttråkningen som jag beskrev tidigare, eller rastlösheten, är snarare en ganska negativ känsla. Det kliar i kroppen, din hjärna letar febrilt efter något att göra och benen kan knappt stå still. I detta läge mår du dåligt.

Våga umgås med dig själv

Känslan av uttråkning eller rastlöshet är din stress som finns inne i din kropp. När du står still och inte gör någonting så kommer den upp till ytan. Äntligen känner du din egen stress! Din hjärna får då lite panik, skapar spring i benen och en ovilja att stå kvar. Hjärnan gör allt för att helt enkelt fly ifrån den jobbiga känslan.

I denna situation gäller det att gå emot din hjärna. Stå kvar och tomglo, känn din stress och känn din rastlöshet. Våga tänka de där tankarna som dyker upp och våga umgås med dig själv. Efter ett litet tag så sjunker stressen undan och där börjar du hitta ett äkta lugn. Istället för att trycka tillbaka din stress in i kroppen genom att sysselsätta dig med allehanda åtaganden, stå kvar och vädra ut den jobbiga känslan. Här har du ett utmärkt recept för att bli av med stress.

Din indikator

Prova att känna efter i din kropp här och nu. Släpp detta veckobrev i 60 sekunder och bara tomglo. Känner du rastlöshet eller uttråkning, alltså den där negativa känslan som säger att du bara måste göra någonting nu, nu, nu? Eller känner du snarare den där positiva känslan där du mår bra och känner både lust och sug efter att göra det där du vill göra? Detta kan vara en ganska bra indikator kring hur du mår.

Utifrån ditt läge, vad behöver du göra härnäst för att minska din stress?