• Onsdag 20 september 2017

”Sova kan vi göra när vi dör”, säger vi ibland lite skämtsamt när vi har för mycket att göra. Vi vet att vi kan må dåligt av att sova för lite, jag har tidigare skrivit om detta ämne i inlägget ”Därför blir vi korkade av för lite sömn”. Men visste du att forskningen även säger att det kan vara farligt att sova för mycket?

Mer än 9 timmar kan orsaka problem

Sömnmängden varierar över livet. Små barn behöver omkring 14 timmar, vuxna 7-8 timmar och äldre klarar sig på mellan 6-7 timmar. Detta är givetvis statistiska medeltal, sömnbehovet hos varje individ varierar.

En del av oss upplever däremot att det finns ett större sömnbehov, kanske mellan 10-12 timmar. Då pratar jag inte om att vi sover jättelänge på lördag eftersom vi har haft en tuff arbetsvecka. Jag pratar om de som ständigt sover i genomsnitt mellan 10-12 timmar oavsett hur tufft eller lätt livet är. Det finns ett namn för denna åkomma: hypersomni.

Amerikanska forskare har upptäckt att risken för diabetes ökar med 50% för de som ständigt sover mer än 9 timmar. 15% av alla som har depressioner har också haft hypersomni under en längre period. 30% av de som sover för mycket drabbas av huvudvärk. Det finns en lång rad alarmerande siffror kring att sova för länge, frågan är varför?

Underliggande problem får oss att sova för mycket

Det kan finnas många orsaker till att vi sover för mycket. Här kommer några exempel:

  • Andningsuppehåll i sömnen som ger oss sämre sömn
  • Depressioner som ger oss sämre sömn
  • Sjukdomar som kroppen tampas med och som ger sämre sömn
  • Stress och uppvaknanden som ger oss sämre sömn

Det finns givetvis många andra orsaker också, men läs den gemensamma nämnaren: sämre sömn.

När vi sover för mycket så kan det uppstå problem. Här är några exempel på vad som kan hända:

  • Diabetes
  • Problem med hjärtat
  • Ryggproblem
  • Övervikt
  • Depressioner
  • Huvudvärk

Listan kan göras lång, detta är endast några exempel.

Det är inte mängden sömn som är problemet

Själva sömnen är inte boven i dramat, det är inte farligt att få en större mängd djup- eller REM-sömn. Boven är någonting helt annat och ofta dolt. Det kan exempelvis handla om en sjukdom, den längre sömnen är då en signal som säger att någonting är snett. Den underliggande sjukdomen kan sedan ge oss diabetes, huvudvärk eller andra åkommor. Notera igen: det är inte själva sömnen som är problemet.

Vi får dessutom fysiska problem när vi ligger ner för mycket. När vi rör oss mindre kan vi få ryggproblem eller övervikt. Vi kan dessutom börja anklaga oss själva med att ”nu har jag sovit bort halva dagen”. En längre tid av självanklagelser är en av många vägar in i en depression.

Ta problemet med för mycket sömn på allvar

Om du sover för mycket, då kan det finnas en underliggande orsak till detta såsom att du snarkar kraftigt eller är stressad över någonting i ditt liv. Ta hjälp av en läkare och gör en sömnutredning så att du kan få en god natts sömn och inte riskera fysiska eller mentala problem på sikt. Kom ihåg: det är inte sömnen i sig som är problemet. Den längre sömnen är endast en signal som berättar för dig att det kan finnas ett underliggande problem som du behöver ta kontroll över.