stressa upp

Det är människorna som stressar upp oss

  • Onsdag 15 juli 2020

Om du inte behövde förhålla dig till andra människor, hade du då känt stress? Vad är det egentligen som stressar upp oss?

Boka en föreläsning om stress!

Konferens, kickoff eller vanligt veckomöte? Boka en specialanpassad session till din arbetsplats. Jag vill vara på plats innan någon kör in i väggen!

Läs mer >

Vad stressar upp dig?

Föreställ dig att en naturkatastrof inträffade på jorden och du var den enda överlevande. Föreställ dig också att du hade hittat ett stort förråd med mat så att du skulle klara dig resten av ditt liv. Dessutom skulle du ha tillgång till värme, tak över huvudet och alla de där basala sakerna som behövs för att du ska överleva och känna dig trygg. Vad skulle stressa upp dig då?

Bristen på mänsklig kontakt skulle givetvis bryta ner dig på olika sätt, men jag vill ändå använda detta tankeexperiment för att fundera över ämnet stress. Jag har svårt att föreställa mig att du skulle stressa upp dig för att du har ”fel” väska, en pinsamt rostig bil eller en otränad kropp. Jag tror heller inte att du skulle stressa upp dig över att hinna klart alla uppgifter som att städa ditt hem eller renovera ditt kök. Min gissning är att du skulle göra alla sådana saker i lugn och ro, om du ens skulle göra det.

Att vara med i gruppen

Om du tänker efter – kommer inte mycket av vår stress från människorna i vår omgivning? Du vill gärna passa in i gruppen, därför ser du till att ha ”rätt” väska, snygg bil och vältränad kropp. När det kommer besök så vill du ha ett välstädat hem och ett fräscht kök att visa upp. All denna strävan riskerar att skapa en hel del stress. Jag påstår inte att alla känner detta tryck från omgivningen men rimligtvis har du åtminstone några sådana detaljer i ditt liv där omgivningen skapar stress.

Ur ett evolutionärt perspektiv så är det ju egentligen en självklarhet. Om vi inte får vara med i gruppen så får vi kanske ingen värme, husrum och mat. Idag är våra basala behov inte längre ett problem i vårt privilegierade land. Istället stressar vi upp oss för att, som Leo Slezak sa, köpa saker som vi inte behöver för pengar vi inte har för att imponera på personer som vi inte tycker om.

Hur ser din omgivning ut?

Om en stor del av din stress kommer från människorna i din omgivning, vad har du då för omgivning? Hur ser din vänskapskrets ut? Gör dina vänner dig lugnare och mer harmonisk eller skapar dina vänner stress för dig? Vad kan du göra för att förbättra situationen?

Våga även tänka den motsatta tanken. Gör du dina vänner till lugnare och mer harmoniska människor eller stressar du upp dem? Vad är ditt första steg för att inte stressa upp din omgivning alldeles för mycket?