• Onsdag 3 november 2021

Stress är ibland en effekt av att vi bedövar oss och flyr från vår skuggsida. Om du är i denna sits så måste du våga möta dig själv.

Din skuggsida

Föreställ dig att du har en skuggsida av dig själv. Denna skuggsida innehåller allt som du skäms eller mår dåligt över. Du kanske har gjort något misstag förra veckan som du inte har rättat till eller ens vågat berätta om. Du kanske har blivit dåligt behandlad och känner starka känslor kring det. Eller så kanske du har traumatiska upplevelser från yngre dagar som skapar konflikträdslor, ångest eller liknande.

Tänk att alla dessa saker ligger kvar i din skuggsida. Denna skuggsida följer dig vart du än går. Den påverkar hur du agerar och hur du pratar med andra människor. Ibland hindrar den dig från att göra det du vill och ibland tvingar den dig att göra det du inte vill. Denna skuggsida skapar problem.

Fly och bedöva

Ett sätt att slippa känna denna skuggsida är att fly och bedöva sig själv. Alkohol, chips, droger, TV-serier, slösurf – allt som kan få din hjärna att tänka på något annat känns skönt eftersom du slipper tänka på din skuggsida. Det finns även en skön metod till: stress.

När du ser till att sysselsätta dig hela tiden så slipper du tänka på den där skuggsidan. En full kalender, extremt många åtaganden och ständigt högt tempo gör dels att du inte hinner ta tag i den men det skapar även en annan effekt: du kan skylla ifrån dig. ”Jag hinner inte ta tag i skuggsidan just nu eftersom jag har så mycket att göra”.

Våga möta dig själv

Skuggsidan är en finurlig tingest. Om du inte tar tag i alla negativa känslor som ligger lagrade där så kryper dessa känslor fram ändå på ett eller annat sätt. Skuggsidans innehåll skapar trubbel i ditt liv på det ena eller andra sättet oavsett hur mycket du försöker ignorera det eller bedöva dig själv med stress eller annat. Det finns bara ett sätt att lösa det: våga möta dig själv.

Prova att sätta dig ner i en fåtölj utan din mobil och bara glo. Förmodligen blir du rastlös och huvudet börjar snurra av olika tankar. Bra! Sakta men säkert kommer känslorna från skuggsidan upp till ytan. Våga ta tag i den första känslan som dyker upp. Låt bli att fly och trycka bort den. Känn känslan. Sätt ett ord på den. Ta tag i känslan, vad behöver du göra för att bli kvitt den?

Dränera din skuggsida

Du kan inte ta tag i alla saker som ligger i skuggsidan på en gång. Det vore helt enkelt övermäktigt. Däremot kan du ta en sak i taget. Tänk att du ska våga göra detta en gång per vecka. Sakta men säkert så dränerar du skuggsidan från allt negativt. Sakta men säkert så minskar förhoppningsvis även din ambition om att fly och bedöva dig själv. Sakta men säkert minskar förhoppningsvis din stress.

När under denna vecka kan du sätta dig ner och ta tag i den första känslan som dyker upp från din skuggsida?