• Onsdag 4 januari 2023

Hatar du problem? Lär dig att älska dem! Det är nämligen dina problem som får dig att växa som människa.

När allt flyter på

Tänk om kommande år skulle kunna bli helt fritt från problem. Allt flyter på. Pengarna rullar in, du får ett givande jobb, din kropp ger dig inga krämpor och familjen är harmonisk varje dag. Vilken dröm! Eller?

Om vi ständigt skulle leva i en problemfri bubbla så skulle det uppstå ett stort bekymmer: vi skulle aldrig lära oss någonting. Förr eller senare så kommer nämligen livet ikapp. Ekonomin börjar vackla, du får nya och tråkigare uppgifter på jobbet, krämporna dyker upp och familjen är aldrig nöjd. Eftersom du tidigare levt i en problemfri bubbla så har du plötsligt ingen aning om hur du löser detta.

Curling

Livet består av en serie problem som vi behöver lösa. Detta handlar om alla nivåer. Hur håller vi oss varma och mätta? Hur gör vi för att tjäna pengar till vårt leverne och gärna på ett roligt sätt? Vad krävs för att kroppen ska hålla sig frisk och vilka behov har övriga familjemedlemmar för att de ska känna sig tillfreds?

Problemen finns där, oavsett om du vill det eller inte. Om du aldrig behöver lösa dessa problem själv så måste någon annan lösa dem. Kanske löser dina föräldrar alla dina problem genom att de curlar dig genom din uppväxt. Ibland kanske du hamnar i en bubbla där du med bananskal lyckas halka in på den perfekta banan mest hela tiden. Då är det livet som har curlat dig. När du kommit in i en skön sits utan att behövt lösa ett enda problem så saknar du en viktig komponent: kunskap om hur man egentligen gör för att hamna i den där sköna sitsen.

Att växa som människa

Att möta och lösa problem, där har livet sin mening. Det menar den amerikanska psykiatern M. Scott Peck. Problem tar inte bara fram vårt mod och vår kunskap. Problem skapar vårt mod och vår kunskap. Om du vill växa som människa så behöver du möta och lösa problem.

Men visst är det jobbigt att möta problem? Visst är det knepigt att gå igenom de där jobbiga tankarna och verkligen ta itu med grundorsaken till allt? När det blir lite jobbigt i livet, när ångesten, stressen och pressen dyker upp, då är det enklare och skönare att bedöva dig med jobb eller plocka fram mobilen och kolla på några roliga katter på Youtube. Peck menar att undvikandet av problem, och undvikandet av de jobbiga känslor som problem skapar, är den primära psykologiska faktorn för psykisk ohälsa.

Välkomna dina problem!

Om du lever ett liv som mest består av problem, då har du en fantastisk möjlighet att öka din kunskap.  Välkomna dina problem! Ju fler problem du möter och löser, ju fler dåliga chefer du får hantera, ju fler fysiska problem du måste rehabilitera och ju fler ekonomiska trubbel du måste kravla dig ur, desto fler möjligheter har du att lära dig saker.

Om du inte tar lärdom av dina problem så dyker de upp igen. Om du däremot lär dig någonting av varje litet problem så blir du bättre rustad för alla framtida problem som kommer dyka upp. När du mött och löst tillräckligt många problem så få du kanske den viktigaste kunskapen i livet: kunskapen kring hur man egentligen gör för att hamna i den där sköna sitsen när allt flyter på.

 

Vilka problem har du idag? Vad kan du göra för att lära dig något av dessa istället för att blunda och försöka undvika dem?