• Onsdag 5 april 2017

Idag ska vi närma oss en hemsk tanke: du får ett cancerbesked. Du har exakt tre år kvar att leva, det är helt säkert enligt läkarna. Tyvärr är cancern obotlig så du kommer inte leva längre än så. Hur lägger du upp dessa tre år?

Jag vill börja med att vara tydlig med att jag vill behandla detta ämne med respekt. Det finns många som får cancerbesked på riktigt och min avsikt är inte att förringa eller använda ett så allvarligt ämne i fel syften. Jag vill använda mig av cancerbesked i detta tankeexperiment då många förhoppningsvis kan relatera till allvaret i det.

Om beskedet hade varit att du skulle leva i endast 6 månader, då ligger det kanske nära till hands att sälja allt du äger och sluta dina dagar på en varm söderhavsö. Alternativt så kanske du säger upp dig från jobbet för att istället umgås med dina nära och kära för att ta tillvara på den sista tiden så ett så bra sätt som möjligt. Jag vill därför att du tänker dig att du har tre år kvar att leva, det är troligtvis länge nog för att du inte ska kunna leva på besparingar. Du måste få inkomst under tiden. Samtidigt är det så kort tid att du inte kommer kunna uppfylla exakt alla dina önskningar och mål i livet. Du måste skaffa dig en vardag men samtidigt försöka fundera på vad som är viktigast i ditt liv under dessa år.

Så, vad kommer du fram till? Kanske vill du flytta till en lugnare ort? Kanske vill du hoppa på det där drömjobbet som du aldrig vågat prova tidigare? Kanske vill du lära dig att dansa salsa? Allt detta måste du göra nu direkt innan det är försent. Tankeexperimentet är viktigt och du förstår redan vart jag är på väg: varför gör du inte dessa saker nu direkt utan ett cancerbesked?

Våga även att ta tanken ett steg vidare. Säg att din partner får ett sådant besked, hur skulle du vilja ha den kommande vardagen tillsammans med din partner? Gud förbjude, men säg att ett av dina barn får ett sådant besked. På vilket sätt skulle du vilja spendera er sista tid tillsammans?

Nu när du har läst detta, stäng inte bara av din skärm och gå vidare med ditt liv som vanligt. Våga verkligen att ta dig 5 minuter till att på riktigt gå in i ovanstående tankeexperiment. Kanske hittar du någonting litet som du vill förändra nu direkt? Gör det. Bara gör det!