• Onsdag 15 november 2017

I mekaniken finns termen ”sträckgräns”. Det är den högsta spänning ett material tål innan det blir deformerat. Har kroppen också en sträckgräns? Kan vi återhämta oss efter att vi har passerat den?

Hur man stressar en sked

I gymnasiet visade vår mekaniklärare oss vad som händer om man böjer olika material. Om vi böjer en sked med fingrarna och sedan släpper, då återgår skeden till sin ursprungliga form. Om vi böjer skeden så mycket att vi passerar det som kallar sträckgränsen, då blir skeden deformerad och stannar i det böjda läget. Den kan inte längre återgå till sin ursprungliga form. Om vi alltså stressar skeden lite lagom, då kan den återhämta sig. Om vi stressar den för mycket, då är det kört.

På samma sätt: om vi håller ett högt tempo utan återhämtning så kan vår kropp hantera det och återgå till normaltillståndet relativt snabbt. Om vi däremot utsätter oss för alldeles för hög stress, då skulle vi kunna säga att vi passerar kroppens sträckgräns och vi kan inte längre återhämta oss på samma sätt. Min utmattning handlade om att min kropp en dag slutade att återhämta sig. Jag åkte på semester till Kap Verde i 9 dagar och när jag kom hem var jag inte det minsta återhämtad trots att jag hade bara hade badat, sovit, ätit gott och läst böcker en hel vecka tillsammans med min fru. Återhämtningen hade slutat fungera, jag hade passerat min sträckgräns.

Kroppen kan faktiskt återhämta sig

Det är givetvis väldigt svårt att veta vart vår individuella sträckgräns ligger. En sak är dock säker: ett högt och nedbrytande tempo under lång tid är det enklaste sättet att nå sträckgränsen. Om vi ständigt ligger på randen till sträckgränsen, då räcker det till slut med en liten motgång eller ett litet dåligt besked för att vår kropp skall passera gränsen och inte kunna återhämta sig längre. Att ligga nära sträckgränsen är helt enkelt farligt.

Det ska också påpekas att kroppen, till skillnad från skeden, faktiskt kan återhämta sig i de allra flesta fall. Dock kan det ta väldigt lång tid efter att sträckgränsen har nåtts.

 

Känner du att du har utsatt dig själv för hög stress under en längre period och därmed böjt dig själv så att du ligger nära sträckgränsen? Vad är då ditt första steg för att minska din stress?