• Onsdag 25 juli 2018

Det är viktigt att njuta ibland. Njutning ger återhämtning vilket är en av nyckelfaktorerna för att undvika stress och utmattning. Hur kommer det sig att vi ofta hindrar oss från att njuta? Låt oss denna vecka resonera om njutning.

När allting måste ske nu, nu, nu

Den som har flyttat till ett nytt hem hem fylls förhoppningsvis av nya drömmar om hur boendet ska se ut. Den där väggen kanske kan målas om, golvet i hallen måste läggas om. Hela köket borde renoveras och till slut så ska det vara riktigt mysiga soffor och snygga gardiner. När allting är klart, då ska vi äntligen börja njuta av vårt nya hem.

Den positiva energi vi känner i början kan vara stark. Frågan är vad som händer med oss efter 2-3 veckor när den inledande energipuffen har börjat svalna och vi fortfarande har mycket jobb kvar att göra innan vi får börja njuta? Då kanske det inte är lika roligt längre att slipa den där väggen eller såga de där listerna. Vi vill ju bara att det ska bli klart så att vi kan börja njuta. Nu kanske vi lägger i en högre växel för att bli färdiga. Vi åsidosätter umgänge med kompisar, vi köper hämtmat och skippar träningspasset. Vi får ju inte njuta förrän det är helt klart.

När det har gått 2-3 månader och vi fortfarande bara är halvfärdiga med köket och samtidigt hittat på tolv nya projekt som också borde göras innan vi får börja njuta, då börjar krafterna tryta. Konflikterna i relationen kanske bli fler och fler, vi börjar längta efter en stabil tillvaro och lite normala rutiner. Mitt i ett renoveringskaos som aldrig tar slut önskar vi mest av allt att allt var klart. Annars får vi ju inte börja njuta.

Konsten att njuta under arbetets gång

Låt mig måla upp en enkel tes: vi blir aldrig någonsin färdiga. Vår att göra-lista blir aldrig tom. När vi börjar närma oss botten av listan så fyller vi nämligen på med fler och fler saker och därmed kommer vi aldrig till slutet. Om du håller med mig om denna tes så kan vi tillsammans komma överens om slutsatsen: om vi hindrar oss från njutning innan vi är färdiga med allt så kommer vi aldrig få njuta. Vi blir ju aldrig färdiga.

Om vi inte tillåter njutning under arbetets gång så kommer vi alltså aldrig få njuta. Vi måste därför sluta hindra oss från att njuta. Vi måste få ligga och slappa lite i hängmattan när solen tittar fram även om köket inte är klart. Vi måste få njuta av den där spännande boken. Vi måste få ta en kopp kaffe i lugn och ro med kollegorna på jobbet då och då. Njutning är svårt att framkalla och det kan finnas många omständigheter eller hjärnspöken som hindrar oss. Men när vår kropp trots allt vill njuta så måste vi sluta att hindra oss själva från detta. Njutning ger återhämtning. Återhämtning är en viktig nyckelfaktor i att undvika stress och utbrändhet.

 

Hindrar du dig själv från att njuta? Vad är det första steget mot att tillåta dig själv att njuta?