Forskning från 2023 har gjort ett nyttigt tillägg till tanken att stress inte behöver försvinna, den behöver snarare hanteras.
Är rätt mindset viktigt?
Hur mycket påverkar vår inställning till stress vårt välmående? Kan vi ”tänka” oss stressfria? Går det att må bra bara genom att ha rätt mindset? Dessa frågor är väldigt svåra att svara på men nu har forskningen kommit en liten bit på vägen.
En samling forskare vid Stanford University har kommit fram till ett par nya slutsatser. En av dessa handlar om att stressnivån sjunker om du förstår att din stress inte är skadlig. Dessutom diskuteras även skillnaden mellan att plocka bort stress och att hantera den. Allt detta presenteras i artikeln med det långa namnet ”Evaluation of the “Rethink Stress” Mindset Intervention: A Metacognitive Approach to Changing Mindsets”.
Stressreaktionen är inte farlig
Låt oss börja i änden att stress inte är farligt. Det finns ingenting farligt med den stressreaktion som uppstår i din hjärna. Den är nämligen där för att hjälpa dig. Om du blir stressad när du ska hålla en presentation på jobbet så är det helt enkelt din hjärna som försöker formtoppa dig så att du ska klara av det. Du får lite högre puls och mer andhämtning så att dina muskler ska syresättas och kunna arbeta. Du får fokus på din uppgift, allt annat glöms bort för en stund. Dessutom ser din hjärna till att du ser lite skarpare, uppfattar alla små ljud och är alert. Allt för att faran skall motas i grind.
Nu råkar stressreaktionen vara ungefär densamma oavsett om du möter ett farligt djur eller om du ska hålla den där presentationen. Därför kanske det kan kännas lite knasigt att behöva syresätta muskler när du ska stå och prata inför dina kollegor. Men det är så hjärnan fungerar och hela denna process är väldigt väloljad.
Curlingförälder till oss själva
Många gånger försöker vi plocka bort stress från vårt liv. Detta är en enkel lösning som känns intuitiv. Ju mindre stress desto bättre borde vi må. Problemet är att stress alltid kommer att uppstå. Livet kantas ständigt av nya stressande situationer, upplevelser och problem. Om vi hela tiden försöker sopa bort situationerna så blir vi någon form av curlingförälder till oss själva.
Istället för att sopa bort all stress framför oss hela tiden behöver vi lära oss att hantera den. Genom att förstå stressreaktionen, att den är till vår hjälp, kan vi snarare hitta ett förhållningssätt till vår stress och på så vis hantera den. Då minskar stressnivåerna generellt och just detta bekräftas i forskningsartikeln ovan.
Sammanfattning av forskningen
Artikeln beskriver tre experiment med flera hundra deltagare. En kort sammanfattning är att deltagarna fick lära sig en balanserad syn på stressens effekter. De fick lära sig att stress inte är farligt utan att det även kan finnas positiva effekter med vissa stressreaktioner. När de sedan jämförde detta med en kontrollgrupp som inte fick samma utbildning dök slutsatserna upp:
- De som antog detta nya mindset, att stress inte enbart är skadligt, fick lägre stressnivåer
- Du behöver inte plocka bort stress för att minska stressnivån, du behöver lära dig att hantera den
En enkel tanke till vardagen
Jag föreslår att vi tar med oss följande enkla tanke till vår vardag: när du upplever stress, tänk att din hjärna bara är där för att formtoppa och hjälpa dig så att du klarar den stressiga situationen. Hitta en väg ut ur den stressande situationen men var inte orolig för att du på något sätt blir skadad.
Känner du stress just nu? Kan du föreställa dig hur din hjärna just nu hjälper dig att hantera det? Och medan detta pågår, vad kan du själv göra för att komma ur den där situationen?