Zlatan Ibrahimovic

Gör som Zlatan för att minska din stress

  • Onsdag 2 oktober 2019

Det finns många sätt att minska sin stress på. Ett sätt hittar vi genom att snegla lite på vår världsstjärna i fotboll: Zlatan.

Boka en föreläsning om stress!

Konferens, kickoff eller vanligt veckomöte? Boka en specialanpassad session till din arbetsplats. Jag vill vara på plats innan någon kör in i väggen!

Läs mer >

Zlatan lyckas när det gäller

Det finns många åsikter om Zlatan men en sak är säker: han är en superstjärna inom världens största sport. Han har haft många miljoner blickar riktade mot sig och fått konkurrera med de allra största spelarna inom fotbollens värld. Detta har han dessutom gjort under ganska många år. Han måste helt enkelt ha utarbetat en utmärkt teknik och taktik för att hålla i längden. Han måste ha hittat ett sätt som gör att han lyckas när andra inte gör det.

När Zlatan spelade i Ajax så träffade han legenden Marco van Basten. Han gav Zlatan ett enkelt recept på hur han skulle bli en anfallare och målgörare av högsta rang. Receptet var enkelt: spara din energi när du inte har bollen. När du väl har bollen, då ska du ha full energi till att kunna anfalla. För att Zlatan ska kunna göra mål så krävs det att han fintar sig förbi den där backen eller får ett perfekt tillslag för det där skottet. För att lyckas med denna kraftansamling och detta fokus måste han ha sparat lite energi i sin kropp. Taktiken är egentligen lika enkel som självklar. Han använder sin maximala energi just när det är som viktigast: när han har en målchans.

Har du alltid målchans?

Hur ofta springer du efter bollar trots att du inte har en målchans? Hur ofta ökar du tempot och hetsar som en galning för att hinna med en massa uppgifter som egentligen inte är speciellt viktiga? Jag tror nämligen att vi kan lära oss någonting av Zlatan. För att bli en idrottslig superstjärna så kan han inte springa på alla bollar. Han måste spara energi och promenera ibland för att sedan kunna springa när det gäller. På samma sätt kan du och jag inte heller springa på alla bollar för att lyckas med våra mål i livet. Vi måste också promenera ibland för att sedan kunna ge allt när det gäller.

Var inte orolig för stress

Om du vill undvika att gå in i väggen så är det egentligen inte stress du ska vara orolig för. Du ska vara orolig för bristen på återhämtning. Om du springer snabbt på alla bollar, viktiga som oviktiga, då får du ingen återhämtning. Där har du ett enkelt recept för att köra in i väggen.

Fundera på Zlatans taktik. Vilka uppgifter hade du tänkt att springa på idag? Vilka är viktiga? Vilka är egentligen oviktiga?