• Onsdag 27 september 2023

Titta på aktiviteterna i din kalender för den kommande veckan. Kommer de att göra dig piggare eller mer sliten?

Saker löser sig sällan själva

Det är lätt att hamna i läget där vi sitter och önskar oss saker. Vi önskar oss lugn och ro. Vi önskar oss att all stress försvinner. Dessutom önskar vi oss att konflikterna löstes av sig självt, ekonomin ständigt såg bra ut och att den där knäskadan kunde lösa sig utan tråkiga rehab-övningar.

Den bistra sanningen är att saker sällan löser sig själva. Ibland är det givetvis så, men i de allra flesta fall så behöver vi göra någonting för att komma framåt. Och att göra någonting kan kännas otroligt jobbigt att åstadkomma just när energin är på bottennivå. Vi vill ju inte göra mer, vi vill göra mindre. Detta kan vi lösa genom att titta på vår kalender.

Återhämtning eller mer trötthet

Om du har ett liv som är tufft och fullt av stress så handlar det kanske inte så mycket om att kämpa hårdare för att minska din stress. Det handlar nog snarare om att du ska behöva kämpa lite mindre. Du behöver troligtvis ägna lite mindre tid, energi och engagemang i alla saker i ditt liv för att hitta tillbaka den där sköna känslan av lugn och kontroll.

Din kalender innehåller förmodligen en hel del aktiviteter kommande vecka. Kanske är det möten på jobbet, åtaganden hos kunder och klienter eller privata engagemang som att skjutsa barnen till träningen, gå på födelsedagsfest eller hjälpa en kompis att flytta. Om du tittar på kalendern en vecka framåt och kopplar ihop det med den energinivå du har just nu i kroppen, har du då en kalender som kommer kunna ge dig återhämtning under den kommande veckan? Eller har du en kalender som kommer se till att du är ännu tröttare om en vecka?

Att känna sig stark och utvilad

Föreställ dig en vecka framåt i tiden. Tänk dig en exakt tidpunkt den dagen och vilken plats du kommer att befinna dig på där och då. Hur vill du må då? Om du är sliten idag, vill du fortfarande känna dig trött och sliten eller vill du bli piggare? Om du känner att allting är ett kaos, vill du att det fortfarande ska vara så eller vill du istället ha en känsla av kontroll?

Jag är övertygad om att du vill känna dig utvilad, stark och ha full kontroll på läget.

Titta sedan på din kalender de kommande dagarna. Hur behöver den se ut för att du ska kunna må bättre exakt vid den där tidpunkten och platsen en vecka framåt? Vad behöver du lägga till och vad behöver du plocka bort? På vilket sätt kan du ändra din ambitionsnivå så att din kalender automatiskt ser till att du mår bättre om en vecka?

Ge dig själv rätt förutsättningar

Om du är trött och sliten så kommer inte en enda vecka att räcka för att du ska må totalt prima. Förmodligen krävs det många veckor och kanske många månader. Däremot kan du lägga upp din kalender så att du mår lite bättre om en vecka. Därifrån kan du sedan lägga upp kalendern för ytterligare en vecka för att du ska må ännu bättre, och så vidare.

Genom att ge dig rätt förutsättningar för att kunna må bra så ger du dig själv möjligheten att faktiskt må bättre. På så vis behöver du förhoppningsvis inte kämpa mer, hårdare eller snabbare. Du kan istället planera dig in i en lugn och behaglig process där du varje vecka blir lite piggare hela tiden. När kalendern är upplagd på rätt sätt så kommer återhämtningen nästan automatiskt.

 

Släpp detta veckobrev nu och ta en koll i din kalender för den kommande veckan. Hur ser den ut? Kommer den göra dig piggare eller kommer den göra dig mer sliten? Vad behöver du ändra för att du ska känna dig lite piggare om en vecka?