• Onsdag 22 januari 2020

Styr du dina tankar eller blir du styrd av dina tankar? För mig är det ett enkelt mått på hur jag mår inombords.

Förmågan att tänka fritt trycks undan

Tänker du dina egna tankar? Missförstå mig rätt, alla tankar du tänker är givetvis dina egna. I mitt huvud finns det dock tankar som dyker upp automatiskt oavsett om jag vill det eller inte. Det kan handla om att jag inte får glömma att hämta det där paketet på vägen hem. Det kan också handla om att jag har dåligt samvete över en konflikt som jag hade igår.

När min hjärna fylls av dessa automatiska tankar så trycker de undan min förmåga att tänka fritt. På så vis menar jag att jag inte får tänka mina egna tankar. Hjärnan fylls av oro, funderingar eller problemlösning vilket är bra och viktigt på många sätt. Dock uppstår det problem när hjärnan hela tiden fylls av den typen av tankar

Balanserad och trygg

För att klara sig undan stress och utbrändhet gäller det att förstå hur vi mår. Det gäller att på ett ärligt sätt känna efter om vi är trötta, på dåligt humör eller på annat sätt obalanserade. Det finns många sätt att göra detta på och ett av alla trick är just att ställa sig frågan: i vilken grad tänker jag mina egna tankar?

Att kunna tänka mina egna tankar innebär att jag är balanserad och trygg. När inga automatiska tankar pockar på och när jag själv kan välja fritt att fundera på det ena eller det andra, då mår jag bra. Det innebär nämligen att jag är i en såpass ordnad, kontrollerad och trygg position att jag inte känner ångest, oro eller hot från något håll. Jag är fri på riktigt. Detta balanserade tillstånd ger mig energi och det är en väldigt viktig komponent för att undvika väggen.

Ta reda på vilka tankar du har

Om du har huvudet fullt av oroande, påträngande eller jobbiga tankar som automatiskt dyker upp, fundera då på vad det är för tankar. Vad säger dessa tankar? Vems röst är det som uttalar dessa tankar? Är det din egen röst eller någon annans? Våga lyssna till dessa tankar istället för att fly ifrån dem för att ta reda på vad de vill säga. På så sätt kan du även börja ta reda på vad som krävs för att släcka dessa påträngande tankar. Behöver du lösa en konflikt? Behöver du bli bättre på att skriva ner dina åtaganden på en att göra-lista så att du slipper glömma viktiga detaljer? Det finns många lösningar på problemet och du vet innerst inne vad lösningen är just för dig.

Har du svårt att tänka dina egna tankar idag? Vad är i så fall ditt första steg mot en tryggare och mer kontrollerad position i ditt liv?