• Onsdag 16 augusti 2023

När tillät du dig att ”bara vara” senast? Eller tycker du att det känns ineffektivt? Låt mig resonera lite kring hur ”bara vara” kan bidra till effektivitet.

Kan man inte bara få vara någongång?

Visst är det lätt att vi hamnar i en sorts effektivitetsfälla ibland. När vi är ute och joggar så behöver vi samtidigt en ljudbok i öronen, annars utnyttjar vi inte tiden. När vi väntar på bussen så passar vi på att googla middagsrecept, bläddra efter det där klädesplagget eller leta upp en lämplig semesterresa. Tiden måste utnyttjas. Utan effektivitet känner vi stress.

Motreaktionen blir snabbt tydlig: kan man inte bara få vara någon gång? Kan man inte bara få tänka lite själv, göra någonting onödigt eller inte göra någonting alls?

Känslan av ineffektivitet

Om du har ett behov av att ”bara vara” så säger din kropp någonting till dig. Kanske säger den att det har blivit lite för mycket av ljudböcker, semestergooglande eller allmän påfrestning. Hjärnan behöver en paus, ungefär som när en fysiskt trött kroppen säger åt dig att lägga dig ner. När du känner denna vilja att ”bara vara”, prova att undvika ljudboken. Testa att inte bläddra efter en snyggare möbel eller scrolla på sociala medier. Prova att bara vara.

Du kommer kanske känna dig ineffektiv. Eventuellt kommer du känna att du inte använder din tid ordentligt. Du kanske kommer känna att livet rinner iväg, det finns så mycket att göra och stressen börjar krypa i kroppen. Då gäller det att tänka på effektivitet.

Uppfyll återhämtningsbehovet

Om du har en hjärna som är trött och du fortsätter att belasta den, då blir den ännu tröttare. Det innebär att du blir på lite sämre humör, dina tankar går lite långsammare och du kommer bli mindre effektiv. Om du letade efter effektivitet så har du alltså uppnått motsatsen.

När du istället tillåter dig att ”bara vara” ibland så får din hjärna återhämtning. Det innebär att du uppfyller återhämtningsbehovet och då kommer du kunna tänka klarare. Istället för att skälla på barnen så ökar chansen att du har tålamod. Istället för att däcka framför Netflix ännu en kväll kanske du har energi till att träffa den där kompisen, ta en joggingtur eller pyssla med den där hobbyn som du aldrig har energi till. Här hittar du effektivitet.

Tricket som hjälper

Jag vet att allt detta är självklarheter och att du redan känner till allt detta. Däremot tycker jag det är viktigt att påpeka. Alldeles för ofta träffar jag folk på mina föreläsningar som tycker det känns ineffektivt att ”bara vara”, ser allmänt slitna och hålögda ut och undrar om jag har något bra trick i bakfickan för att de ska må bättre.

Tricket är enkelt. Tillåt dig själv att bara vara ibland.

När under den kommande veckan kan du tillåta dig själv att bara vara?