• Onsdag 17 maj 2017

Vilken pensionsfond är bäst? Vilket elbolag borde jag ha? Vilken sorts grillkorv ska jag ta hos korvgubben och ska jag välja mörkt eller ljust bröd? Vi står inför både stora och små val idag och psykologerna hälsar att valmöjligheterna gör oss missnöjda.

Hur många val vill vi ha?

I vår västerländska välfärdsstat har vi enorma möjligheter idag. Vi har för länge sedan ordnat så att vi kan välja vart vi jobbar, vilka arbetstider vi har, hur vårt ansikte ska se ut och vilket kön vi vill ha. Låt oss fundera på hur detta kan se ut i förlängningen.

Tänk dig en framtid där du får välja exakt hur många kalorier din frukost skall bestå av tack vare ett nytt sätt att komponera maträtter. Dina kläder kan byta färg med en knapptryckning och du kan ställa in exakt vilken grå ton din gråa tröja ska ha på en tusengradig skala. Du har också möjlighet att med tre decimalers noggrannhet välja hur många grader din pasta carbonara skall vara uppvärmd till när den kommer ut ur den automatiska matmaskinen. Dessutom kan du också välja mellan 150 olika varianter av just pasta carbonara. Tänk om du till och med kunde välja exakt hur glad du skulle vara idag på en skala mellan 1 till 100 och exakt hur många av dygnets minuter du skulle skratta högt.

Om vi hade alla dessa val, skulle vi då hinna göra någonting annat i våra liv än att hålla på och välja? Kanske skulle vi ständigt känna en malande stress i kroppen som ställer frågan: ”kunde jag har gjort ett bättre val?”. Psykologen Barry Schwartz har beskrivit detta i sin bok ”The paradox of choice”. Ju fler val vi har, desto mer missnöjda är vi med vårt liv. Det är lätt att tro att frihet är lika med valmöjligheter. Detta stämmer till en viss punkt, sedan går det utför.

Skaffa dig en beslutsfri vardag

I Produktivitetsbloggens podcast-avsnitt ”Så får du en beslutsfri vardag” berättar Johannes Krunegård om hur vi kan standardisera vardagliga beslut som är oviktiga för att istället ge plats åt kreativa och viktiga beslut. Om vårt val av pizza är oviktigt, låt oss alltid välja en specifik sort. Om vi inte är jätteintresserade av kläder utan bara vill säkerställa att vi ser propra ut, låt oss alltid köpa samma modell av byxor och tröjor. Låt oss standardisera vilken lunchrestaurang vi går till så slipper vi processen att välja varje dag, och så vidare. Jag vill påstå att det här är en alldeles utmärkt lösning på detta i-landsproblem som faktiskt får oss att må dåligt.

Låt din omvärld fortsättningsvis ge dig många valmöjligheter, men standardisera alla val som endast är av liten eller ingen betydelse för dig. På så viss undviker du den stress som kan uppstå av valfrihetens paradox.

 

Vilka val i din vardag kan du standardisera?